Prylnyhet

Sony FE 35mm F1,4 GM släppt – ljusstark vidvinkel för proffs

Sony uppdaterar med ett tolfte GM-objektiv i sin samling, denna gång med en ljusstark vidvinkel i klassiska 35mm.

Sonys tolfte proffsobjektiv i G-Master-klassen –Sony FE 35mm F1,4 GM (SEL35F14GM) blir en ljusstark vidvinkel i klassiska 35mm-brännvidden. Enligt Sony passar objektivet bra som allroundoptik, både för filmaren och stillbildsfotografen.

Sony säger sig ha arbetat på skärpan genom att använda sig av två XA-linselement (extreme aspherical) som tillsammans med en ED-lins fungerar bra för att minska kromatisk aberration. Resultatet ska vara en vacker bokeh, som dessutom förstärks genom de 11 rundade bländarbladen.

Exempelbild tagen med Sony FE 35mm F1,4 GM.
Exempelbild tagen med Sony FE 35mm F1,4 GM.

Snabbhet och exakthet nås genom två linjära XD-motorer (extreme dynamic) som fungerar bra för både stillbild och video, och ger en fin responsivitet vid manuell fokusering. För att minska interna reflektioner som ghosting och yttre, som flares, har Sony belagt frontlinsen med en fluoritcoating, Nano AR Coating II.

Blänarringen går att slå på i tredjedelsklick eller slå av till steglöst, vilket är att föredra vid filmning. Närgränsen är 27cm, vikten 524 gram och förstoringen 0,23x. Objektivet är vädertätat och har även en "focus hold"-knapp (FHB).

Exempelbild tagen med Sony FE 35mm F1,4 GM.

Sony FE 35mm F1,4 GM har ett rekommenderat pris på 19 000 kronor inklusive moms. Säljstart är januari 2021.