Prylnyhet

Sony FE 50mm f/1,2 GM: Ljusstark normal för video & stillbild

Sonys nya G Master-objektiv för för både video och stillbild förbättrar både bildskärpan, AF-hastigheten och minskar vikten hos f/1,2-objektiv.

Sony släpper sitt 13:e proffsobjektiv i G Master-serien, vilket utökar Sony lineup av fullformatsobjektiv till 43 stycken. Denna gång är det dags för det extremt ljusstarka normalobjektivetFE 50mm f/1,2 GM (SEL50F12GM)med bändare f/1,2.

Objektivet passar enligt Sony bra för både video och stillbild med tanke på de funktioner som finns, samt att Sony säger sig ha arbetat hårt med att bibehålla hög upplösning i kanterna.

Inför släppet av detta objektiv påtalar Sony hur viktigt det anser att det är med professionell kontroll hos objektiv i deras GM-serie, något som innebär att man bland annat satsat på en bländarring som att går att växla mellan steglös eller klicksteg genom en knapp. Också den manuella fokuseringen ska vara mycket exakt, något som är ett måste vid användning vid filmning.

Rent viktmässigt har Sony även försökt hålla denna nere, något som vanligvis är svårt gällande objektiv med bländare f/1,2. De tyngre linselementen bidrar oftast också till långsammare autofokus, något som Sony löst med tre XA-linselement (eXtreme Aspherical) hos detta objektiv. Dessa linser minskar aberrationer samtidigt som de ger en fin bakgrundsoskärpa – en oskärpa som även förstärks genom totalt 11 rundade bländarblad. För att bibehålla snabb autofokus har objektivet även utrustats med fyra linjära XD-motorer.

Som exempel på minskad vikt kan nya FE 50mm f/1,2 GM jämföras med den ett halvt bländarsteg ljussvagare Sony Planar T* FE 50 mm f/1,4 ZAfrån 2016 som har ungefär samma storlek (87x108mm) och väger exakt lika mycket – 778 gram – trots att detta nya objektiv har en yta på frontlinsen som är 36 procent större.

Objektivets linsytor har även fåttNano AR Coating 2 somminskar flares och reflektioner, vädertätning för att klara tuffa förhållanden samt internfokusering.

Närgränsen är0,4m ochmaximal förstoring 0.17x. Filterdiametern 72mm.

FE 50mm f/1,2 GM släpps i april 2021 och har ett rekommenderat pris på 25 000 kronor inklusive moms.