Prylnyhet

Sony FE PZ 16-35mm F4 G: Lätt vikt & power zoom

Sony släpper nu en ny och lätt vidvinkelzoom med inbyggd powerzoom för den som filmar.

Nya Sony FE PZ 16-35mm F4 G är Sonys 66:e objektiv för deras E-fattning i fullformat. Objektivet har filmaren i tankarna, dels genom den inbyggda power zoom-funktionen som låter dig mjukt justera brännvidden, samt att man enligt Sony satsat på att minimera "focus breathing".

Sony beskriver objektivet som en hybridprodukt och att den passar för både stillbild och video, och att den riktar sig till alla kreatörer, därav även den låga vikten, för att enkelt kunna tas med på resan.

Den optiska konstruktionen består av två AA-linser (advanced aspherical), ett Super ED-linselement, en ED-lins samt ett asfäriskt linselement. På så vis ska objektivet har kontrollerad kromatisk aberration. Fokus och zoom hanteras av totalt sex linjära XD-motorer.

Den elektiska power zoom-funktionen drivs av en linjär XD-motor, och har justerbar inställning för hastighet. Objektivet har även en linjär manuell fokus, för en enkel och direkt manuell fokusering.

Närgränsen är 0,28 meter vid 16mm och 0,24 meter vid 35mm. Vikten är 353 gram och mäter 80,5 x 88,1 med en filterdiameter på 72mm.

Sony FE PZ 16-35mm F4 G finns tillgänglig från senvåren 2022. Rekommenderat pris är 17 000 kronor inklusive moms.