Bransch

Sony flyttar kameraproduktion från Kina

I efterspelet av både pandemin och den allt frostigare relationen mellan Kina och andra delar av världen har Sony beslutat sig för att flytta större delen av sin kameraproduktion från Kina.

I en artikel i den japanska tidningen Nikkei berättas att Sony har flyttat 92 procent av sin kameraproduktion från Kina till Thailand. Och enligt artikeln är Sonys plan att man bara ska tillverka kameror för den kinesiska marknaden i Kina. Kameror för andra marknaden ska tillverkas i Thailand.

Det här är inget som är unikt för Sony, Canon och Apple är andra företag som antingen har, eller planerar, att flytta delar eller hela sin produktion från Kina till andra länder. Datortillverkaren Dell har meddelat att de ska fasa ut sina kinatillverkade kretsar till sina datorer.

Politisk bakgrund

Anledningarna till produktionsflyttarna är enligt Nikkei två. Dels att Kina har hamnat på kant med många länder runt om i världen, kanske mest märkbart med USA. Man vill helt enkelt inte hamna mitt i ett politiskt bråk. Men också att Kinas tidigare nollvision kring Covid ledde till ett flertal nedstängningar av fabriker och karantän för arbetare i fabriker som kunde vara öppna. Det ledde i sin tur till stora problem med både tillverkningen av delar samt monteringen av kameror.

Det är dock bara kameratillverkningen som flyttas, tillverkningen av objektiv kommer fortfarande ske i Kina, men man säger också att det inte är omöjligt att även den produktionen kommer att flyttas från Kina.