Prylnyhet

Sony FX3 – professionell videokamera i fullformat

Sonys senaste cinemakamera är på många vis en cinemaversion av A7S III. FX3 klarar av video i 10-bitars 4:2:2, 16-bit råformat via HDMI.

Sonys tillskott inom den egna professionella cinemagenren FX är nya FX3 – som precis som övriga FX-modeller för video riktar sig mot yrkesfilmare. FX3 bygger rent tekniskt på specifikationerna som vi hittar hos den redan videoinriktade A7S III.

Sensorn hos FX3 är på en bakbelyst version på 10,2 megapixel, med ISO upp till 409 600. Precis som hos övriga FX6, FX9 och Venice hittar vi färgprofilen S-Cinetone, främst för att kunna matcha material kombinerat från dessa kameror, men även för den cinemaliknande färghanteringen som profilen har. FX3 har totalt elva färgprofiler, bland annat S-Gamut3/Cinema.

Även om kameran till stor del bygger på A7S III så är de designmässiga skillnaderna påtagliga. Dels för hanteringens skull, som hos FX3 är mer anpassade för video än stillbild, men även eftersom kameran har en inbyggd fläkt för att kyla av kretsarna. FX3 har heller ingen inbyggd sökare, med anledning av att man ofta använder bildskärm vid filmning snarare än sökare.

16-bitars råformat via HDMI

Videospecifikationerna hos Sony FX3 är gedigna: video kan spelas in i upp till 600 megabit per sekund i All-Intra, eller formaten H.256/264. Video i 4K kan spelas in i upp till 120 bilder per sekund eller 1080p i upp till 240 bilder per sekund. Alla format klarar av 10-bitars färgdjup i 4:2:2-format, samt möjlighet till 16-bitars råformat via HDMI. Video-proxys spelas in i 10- eller 8-bitars XAVC HS i 1080p/720p.

Sony FX3 har precis som FX6 en fasdetekterande autofokus med ögon-AF för video, reatidsföljande AF och pek-AF via bildskärmen, med möjlighet att ställa in hur omfokusering ska ske.

Kameran har dubbla minneskortplatser för CFexpress Typ A samt SD-kort (UHS-II). För råformat via HDMI krävs extern inspelare via HDMI. Exakt vilka enheter som är kompatibla har Sony ännu ej berättat.

Kamerahuset väger 640 gram.

Sony FX3 har ett rekommenderat pris på 50 000 kronor inklusive moms. Kameran börjar säljas i mitten av mars 2021.