Prylnyhet

Sony ILX-LR1 minst hittills med sensor i fullformat

Extremt kompakt design, bakbelyst sensor i fullformat och 61 megapixel – det är några av delarna hos Sonys nya 240-gramskamera som är tänkt att passa för drönarfotografer.

Sony har länge experimenterat med kompakta kameror som exempelvis QX10 och QX100 som monterades på en mobiltelefon – eller Sony RX0 och RX0 IIoch mobiltelefonen Xperia Pro-I.

Nu släpper de den nya kameran ILX-LR1, en extremt kompakt kamera i fullformat med E-fattning på endast 240 gram. Tekniken delar den med bland annat Sony A7R V, med en sensor på 61 megapixel och 100–32000 ISO i standardomfånget.

Det kompakta utförandet gör att kamerna inte har någon inbyggd bilstabilisering, något som man kanske hade velat för en kamera som delvis är tänkt att montera på en drönare, men med ett objektiv med inbyggd optisk bildstabilisering går det att få även detta.

Genom en batterikabel matas kameran med ström från det externa batteriet eller strömkällan, något som gör att kamerahuset blir än lättare och mindre, något som förenklar för en drönares gimbal-konstruktion för stabilisering.

Kameran styrs av en app och kan spela in video i 4K/60p med stöd för S-Log3, kan ta upp till 3 bilder per sekund och användas för livestreaming. Storleken är 100 x 74 x 43 mm.

Sony ILX-LR1 finns tillgänglig från september 2023. Priset hamnar på runt 3000 dollar, motsvarande runt 36 000 kronor inklusive moms.