Prylnyhet

Sony lanserar Burano – med 8,6K-sensor i fullformat

Burano är det senaste tillskottet i Sonys CineAlta-familj av avancerade digitala biokameror. Burano har ett lätt och kompakt kamerahus för hög rörlighet som ska passa för små filmteam.

Sony presenterar den nya kameran Burano, som är en del av CineAlta-sortimentet – företagets premiumsortiment för digitala biokameror. Nya Burano innehåller en sensor som matchar färgvetenskapen i redan lanserade Venice 2 och är speciellt utformad för enkameraoperatörer och små filmteam. Den här kameran är enligt Sony den första digitala biokameran med en PL-fattning med inbyggd bildstabilisering. Dessutom inkluderar det kompakta höljet för första gången både en elektroniskt variabel ND-filterstruktur tillsammans med den optiska bildstabiliseringsmekanismen. Med PL-objektivfattningen borttagen/demonterad kan kameran användas tillsammans med objektiv med E-fattning, som stödjer snabb hybridautofokus och autofokus med motivigenkänning.

8,6K-sensor i fullformat

Burano använder Venice -kamerornas färgvetenskap och innehåller en 8,6K-sensor i fullformat. Eftersom den delar de flesta av specifikationerna med Venice 2, fungerar kamerorna tillsammans i alla produktionstyper. Sensorn innehåller dubbel bas-ISO på 800 och 3200 samt ett dynamiskt omfång på 16 steg för att producera bilder även i utmanande ljusförhållanden.

Precis som alla andra kameror i Sonys Cinema Line-serie kan Burano filma i fullformat och Super 35, och innehåller samma de-squeeze-funktion för anamorfiska objektiv med upp till 8K vid 30 bilder per sekund, 6K vid 60 bilder per sekund eller 4K vid 120 bilder per sekund.

Kompakt kamerahus

Burano har ett lätt och kompakt kamerahus för hög rörlighet, som är ungefär 32 mm kortare och 1,4 kg lättare än Venice 2-kameran. Burano sitter på ett robust magnesiumchassi, vilket gör den lämplig för filmning i utmanade miljöer.

Buranos design bygger även på förbättringar baserade på feedback från professionella filmskapare. Till exempel är alla menyknappar placerade på kameraoperatörens sida. Det finns även LED-indikatorer placerade på tre olika ställen för att göra det lättare för det omgivande filmteamet att se status för pågående filmning. Den multifunktionella LCD-monitorn på 3,5 tum kan användas som sökare, för pekfokus eller för menykontroll. Burano kommer även utrustad med ett valbart, robust T-handtag, sökararm, två XLR audio-in kontakter med tre stift och en hörlurskontakt (stereo minijack), vilket gör den smidig för solooperatörer.

Burano är utrustad med platser för två nya CF express typ B-minneskort och stödjer VPG400, som kan skriva videodata med konstant hög bithastighet, inklusive X-OCN LT 8K.

Burano kommer att finnas tillgängliga våren 2024. Något pris har vi ännu inte sett.