Prylnyhet

Sony lanserar nytt flaggskepp – A99 II

Det har nästan gått så lång tid sedan Sony lanserade något i sin SLT-serie att många antagit att Sony lämnat dem för att helhjärtat satsa på A7-serien. Men nu slår nya A99 II ner med en smäll och den ser ut att ha potential att bli en riktigt höjdare. 42,2 megapixlar och 12 bilder per sekund samt möjlighet att filma i 4K är några av de godbitar man hittar i den.

Upplösningen känns igen från den högupplösta A7R II, den bakgrundsbelysta sensorn är densamma i nya A99 II men här låter hård- och mjukvaran kameran spruta iväg upp till 12 bilder per sekund.

För de som glömt bort tekniken Sony använder sig av i SLT-kamerorna så består den alltså av en fast spegel som är genomskinlig. Det här betyder till exempel att autofokusmodulen alltid har kontakt med motivet. Men också saker som att vibrationerna minskar och det är enklare att ge kameran en snabbare seriebildstagning. Nackdelarna är så klart att spegeln snor ljus, men med dagens sensorer har det blivit ett mindre problem än när tekniken kom.

Sony A99 II sedd bakifrån
Sony A99 II sedd uppifrån

Ny bildstabilisering och hybridfokusering

A99 II får en nyutvecklad bildstabilisering som ska ge skarpa bilder med slutartider som är upp till 4,5 gånger längre än annars. Nåot som också hjälper till att hålla nere slutatiderna är att den maximala isokänsligheten går upp till 102400.

A99 II har 79 fasdetekterande fokuspunkter i en separat fokuseringsmodul men också 399 fokuspunkter på sensorn. Den här kombinationen kallar Sony för Hybrid phase detection. Med kontinuerlig autofokus kan kameran klämma ur sig 8 bilder per sekund, men vill man nå maxtaket får man nöjda sig med låst fokusering, men då når man 12 bilder per sekund.

4K-filmning i 100Mbs

Givetvis (?) kan Sony A99 II även filma i 4K, den kan spara kvaliteter upp till 100Mbs direkt i kameran. Dessutom används hela sensorbredden vid filmning i 4K. Givetvis kan filmerna dessutom sparas i olika S-log-profiler för att ge så bra möjligheter som möjligt för den som vill efterbehandla sina filmer.

A99 II ska börja säljas i november och priset sägs hamna på 3600 euro, vilket motsvarar ungefär 35000 kronor.