Prylnyhet

Sony lanserar två proffsiga vidvinkelzoomar

Sony har tidigare fått kritik för att det saknats vidvinkliga objektiv till deras E-bajonettskameror. Nu lanserar de två vidvinkelzoomar i proffsklass för att se till att täcka upp det behovet.

De två objektiven, FE 16-35mm f/2.8 GM och FE 12-24mm f/4 G, ska täcka upp de behov som finns för de fotografer som vill ha mer vidvinkliga objektiv.

Det första objektivet, FE 16-35mm f/2.8 GM,ingår i G Master-serien, Sonys finaste objektiv, och är tänkt att tillsammans medFE 24-70/2,8 GM och FE 70-200/2,8 GM OSS ingå i en yrkesfotografs standardarsenal. Med andra ord finns nu de vanligaste objektiven som yrkesfotografer brukar efterfråga – en vidvinkelzoom, en normalzoom och en telezoom – även hos Sony.

Objektivet har fem asfäriska linser varav två är så kallade XA-linser (Extreme Aspherical). Frontlinsen är den största XA-linsen som tillverkats, enligt Sony. Autofokusen sköts av två så kallade DDSSM-motorer (Direct Drive Super Sonic Wave Motor) som ska se till att fokuseringen sköts snabbt och tyst. De elva bländarbladen ska se till att oskärpan blir jämn och snygg. Objektivet är dessutom väderskyddat, likt de andra objektiven i serien.

När objektivet dyker upp i augusti kommer prislappen att hamna på 27 500 kronor.

FE 12-24mm f/4 G

Det andra objektivet är ännu vidvinkligare, det vidvinkligaste Sony har till sina E-kameror för att vara exakt. Både Canon och Nikon har liknande objektiv i sina sortiment (Nikon har dock en f/2,8 och Canons är något vidvinkligare) och det kan nog även det anses som ett objektiv en tillverkare bör ha i sitt sortiment om man riktar sig mot yrkesverksamma fotografer.

12-24:an har fyra asfäriska linser och tre ED-linser. Likt 16-35an har det dubbla DDSSM-motorer som styr autofokusen och det är även vädertätat för att tåla diverse äventyr. Vikten ligger på 565 gram och närgränsen är 28 centimeter.

När objektivet kommer ut handeln i juli kommer priset att ligga på 20 500 kronor.