Prylnyhet

Sony QX1 – wifikamera med sensor i APS-C-format

Action Cam Mini är liten och smidig för att kunna hänga med på alla äventyr.

Sony lanserade i fjol sina wifi-kameror QX10 och QX100 som är tänkta att användas tillsammans med en mobiltelefon. Nu kommer QX1 med större sensor och bajonett för E-fattning. De lanserar även X30 och en ny actionkamera.

I samband med IFA-mässan som pågår just nu visar Sony tre nyheter från sin kamerasektion. Dels deras QX1 och QX30 som är två wifikameror samt deras nya, mindre actionkamera.

QX1 liknar de tidigare QX10 och QX100 rent principiellt, det är en kamera utan kamerahus kan man säga. Tanken är att den ska kopplas med wifi till en smartphone som fungerar som skärm och avtryckare. Skillnaden är att QX1 inte har något objektiv utan istället har en bajonettfattning för Sonys e-objektiv. Det blir alltså en systemkamera som du styr med hjälp av din mobiltelefon.

En annan nyhet i QX1 är att sensorn blivit betydligt större. Nu är det en aps-c-sensor med 20,1 megapixels upplösning som sitter i kameran vilket gör att bildkvaliteten blir högre och möjligheterna till mer kreativa bilder med till exempel kort skärpedjup ökar.

Sony släpper också QX30 som är en uppföljare till de tidigare QX10 och QX100 men som har 30x zoom. Du kan använda från motsvarande 28mm till 720 mm. För att kunna utnyttja brännvidden på fri hand har QX30 även fått bildstabilisering.

QX! kostar 2900 kronor, vilket är samma summa som QX30 kostar.

Ny actionkamera

Sonys actionkameraserie får också ett tillskott. Den nya Action Cam Mini är trettio procent mindre än de tidigare actionkamerorna från Sony.

Trots att man krympt husets storlek så finns fortfarande bildstabiliseringen kvar. kameran kan dessutom filma i högre kvalitet än tidigare, nu når man upp till 50Mbit/s.

När vi testade de större modellerna fick de kritik för att det vattentäta huset var väldigt stort och kameran blev rätt klumpig. Action Cam Mini har ett damm och stänksäkert skal vilket gör att den inte behöver befinna sig i undervattenshuset om man inte ska sänka den helt i vatten.

Tillsammans med den nya kameran släpper de en ny fjärrkontroll med bildskärm som gör att du kan se vad kameran ser. Med fjärrkontrollen kan du styra upp till fem olika kameror, den kan även styra de nya QX1 och QX30. I fjärrkontrollen, som kan fästas på handleden, finns också en gps som kan visa hur fort du rör dig och var du är. Information som sedan kan läggas över filmen.

Action Cam Mini tillsammans med fjärrkontrollen RM-LVR2V kostar 3400 kronor.

Sony QX1 kommer att visas upp på Photokina i Köln 15-19 september, där Kamera Bild är på plats för att rapportera.