Annons

Prylnyhet

Sony RX0 – kompakt actionkamera med stor sensor

Den ser ut som en actionkamera, men det är inte så Sony väljer att lansera den. De menar att den är att se som en extra kamera för professionella filmare och stillbildsfotografer som behöver en tålig kamera de kan placera på svåråtkomliga platser.

RX0 är en kompakt och tålig liten kamera som till formatet liknar en actionkamera ganska mycket. Men Sony menar att den inte ska ses direkt som en actionkamera utan snarare som ett komplement till filmare och stillbildsfotografer som behöver en oöm liten kamera som kan ge bra kvalitet.

Kameran har en sensor på 1" med en upplösning på 15,3 megapixlar, den kan ge en ren HDMi-signal med 4K och även filma i S-log2.Vill man fota stillbilder kan man göra det i upp till 16 bilder i sekunden och den snabbaste slutartiden är 1/32000 sekund, och spara dem i råformat.

Du kan filma i upp till 1000fps men med begränsad upplösning. Vill du filma i högre upplösning än full HD är det extern lagring som gäller.

RX0 är tänkt som ett komplement till professionella filmare eller fotografer.
RX0 är tänkt som ett komplement till professionella filmare eller fotografer.

Tanken med kameran är att man ska kunna koppla samman flera stycken och filma simultant ur olika vinklar, något som kommer att kunna styras både med sladd och sladdlöst.

Utan något extra skal tål den att vara 10 meter under vattenytan och tillsammans med ett undervattenshus kan den skickas ner till 100 meter under ytan. Den tål även högt tryck och att släppas från höjder. Ett bra komplement för de som behöver en kamera som kan placeras lite var som helst utan att vara allt för orolig.

Objektivet från Zeiss har en brännvidd som motsvarar 24 millimeter i småbildsformatet, bländaren är fast på f/4.

På baksidan finns en skärm för att kunna bläddra i kamerans menyer och för att kunna se vad det är man filmar.
På baksidan finns en skärm för att kunna bläddra i kamerans menyer och för att kunna se vad det är man filmar.

Sensorn är ungefär dubbelt så stor som den är i många andra actionkameror, något som sannolikt kan bidra till en förbättrad bildkvalitet. Entums-sensorer gör ju ett bra jobb i flera avancerade kompaktkameror. RX0 är även mer avancerad än de flesta actionkameror, du ges till exempel möjlighet att välja fokuspunkter och fokusera manuellt om du vill. För trådlösa funktioner kan både bluetooth och wifi användas.

Priset hamnar på cirka 8700 kronor och säljstart är i oktober.