Prylnyhet

Sony RX100 III – med uppfällbar elektronisk sökare

RX100, RX100-III och RX100-II.

Nya Sony RX100 III har fått ett nytt objektiv med bättre ljusstyrka och optisk kvalitet, samt en ny processor – men kanske främst en ny spännande lösning för sökaren.

Sonys RX-serie har blivit populär bland fotografer som vill ha en kompakt med bra bildkvalitet i ett litet format. Den senaste uppdateringen RX100 III har samma 1"-sensor som föregångare RX100-II så upplösningen ligger kvar på 20,2 megapixlar. Däremot har den fått ett nytt objektiv och Sonys senaste Bionz X-processor, vilket borgar för bättre bildkvalitet.

Det nya objektivet har tappat lite brännvidd på telesidan men vunnit både ljusstyrka och vidvinkel, motsvarande i småbildsformatet 24-70mm mot 28-100mm på RX100-II. Bländaren har också förbättras till 1,8-2,8 jämfört med det tidigare f/1,8-4,9.

En av förbättringarna med den nya sensorn är bland annat videofunktionen som nu kan leverera 1080p i formatet XAVC S i 50 mbps. Den får även samma bildförbättrande egenskaper som Sonys A7-serie som diffraktionsreducering, lokal brusreducering och en bättre detaljåtergivning.

Den elektroniska sökaren har också fått en ny lösning – i stället för att den är löstagbar finns den redan i kameran. Med en knapp på sidan skjuter man upp sökaren ur kameran och kan på så sätt välja om man vill använda den eller inte. Och vill man inte använda den är den ur vägen.Skärmen går nu att vända 180 grader för att underlätta när fotografen vill ta en selfie.

RX100 III kommer i juni och kommer då att kosta 8000 kronor.