Nyhet

Sony utvecklar helt ny sensorteknik

Den nya tekniken har ett elektroniskt lågpassfilter för pixlarnas färg – och kan fånga video i 16000 bilder per sekund.

Sony har länge legat i framkant när det gäller sensorer, och många av dessa bildsensorer ser vi i dag i andra kameramärkens kamerahus. Kamera Bild har tidigare skrivit om Sonys patent kring en välvd sensor, som ska ge bättre bildprestanda och ökad känslighet, men tydligen är detta inte det enda som Sony har på gång.

Den nya supersensorn använder en ny teknik som Sony själva benämner APCS (Active-Pixel Colos Sampling), som är en helt ny teknik att fånga färgerna från det infallande ljuset på sensorn. I en vanlig sensor finns ett färgfilter ovanpå sensorn som gör att rött, grönt och blått fångas i olika sensorelement (sensels) som sedan läggs samman för att skapa en bild, med en blandning av närliggande pixlars färger.

Ett så kallat Bayer-filter som delar upp färgerna på respektive sensorelement, som sedan skapar en färgad pixel.

Hos APCS-sensorn finns inget sådant fast filter, utan i stället används en spänning i ett filterlager som i stället justerar färgerna för det infallande ljuset – vilket i praktiken innebär att en pixel får sin rätta färg från början, inte enbart rött, grönt eller blått som i dagens sensorer.

I det datablad som Kamera Bild har tagit del av ser vi att en 1-tumssensor på 4,81 megapixel kan ge en enorm prestandaökning då den blir mindre, drar mindre ström, samt att kameran eller mobiltelefonen (eller var den nu används) inte behöver processa informationen för att interpolera upp pixlarna till en äkta bild. Detta ger enligt specifikationen möjligheter till att spela in 2K-video i 16000 bilder per sekund, eller 4K-video i 240 bilder per sekund.