Fotonyhet

Sony visar upp ny sensor: Bakgrundsbelyst med global slutare

Sony har gjort något av att genombrott på sensormarknaden. De har tillverkat världens första bakgrundsbelyst CMOS-sensor med global slutare och en upplösning på mer än en megapixel.

Bakgrundsbelysta CMOS-sensorer har skapat möjlighet att tillverka allt ljuskänsligare sensorer. Sony släppte 2015 världens första fullformatskamera med en bakgrundsbelyst sensor – Sony a7RII. Sedan dess har bakgrundsbelysta sensorernärmast tagit över marknaden. Men problemet med bakgrundsbelysta CMOS-sensorer har alltid varit att de haft en rullande slutare.

Med en rullande slutare läses sensorns pixlar av rad för rad. Det leder till att konstiga effekter kan uppstå när man fotograferar någonting som rör sig väldigt snabbt, då objektet hinner röra sig under själva tiden som sensorn läses av. En global slutare däremot ger möjlighet att varje pixel på sensorn läses av samtidigt.

Här är en exempelbild som Sony tagit med den nya sensorn. Den är fotograferad med en slutartid på 0,56ms. Notera bladen på fläkten som inte skulle gå att fånga på detta sätt med en rullande slutare.

Den nya sensorn har en upplösning på 1,46 megapixel, så det är fortfarande en bit kvar innan en sensor av denna typ kommer att sitta i en vanlig konsumentkamera.