Prylnyhet

Sony Xperia 1 Mark 5 – mobil med ny sensorteknik

För två år sedan kunde vi läsa om hur Sony utvecklade en ny typ av sensor med en annan konstruktion än tidigare. Den nya konstruktionen ska kunna samla in mer ljus och därmed ge ett större dynamiskt omfång och mindre brus.

Sony Xperia 1 V är den första mobilkameran som kommer med den sensor som Sony meddelade att man höll på att utveckla redan för två år sedan.

De rent hårdvarumässiga förbättringarna kompletteras av ett utökat fokus på mjukvarubaserad förbättring av bilderna, som att kameran tar flera bilder som sedan kombineras till en. Ja, Sony går så långt som att hävda att bilder i mörker ska bli jämförbara med de du kan ta med deras egna systemkameror med fullformatssensor.


Telefonen ska alltså ge stora förbättringar när det gäller dynamiskt omfång och mängden brus jämfört med tidigare. Det här beror, stå klart delvis på den nya sensorn och dess konstruktion. I den nya sensorn har man alltså lyckats separera de ljuskänsliga fotodioderna och de transistorer som används för att kontrollera de elektriska signalerna från fotodioderna så att dessa hamnar i olika lager. Det gör att fotodioderna får mer utrymme och därför kan samla in mer ljus totalt sett på hela sensorn. Mer ljus innebär större dynamiskt omfång och mindre brus.

Dess kameror ska även erbjuda en rad kreativa lägen där du själv kan välja om du till exempel vill ha mer mättade färger, en lugnare känsla, en mer nedtonad look eller någon av flera andra lägen.

Sony väljer också i denna telefon bort funktioner som konkurrenterna slagit sig för bröstet kring, som sensor av entumstyp och videoinspelning i 8K.

Priset för den nya Xperia 1 mark V hamnar på 14990 kronor och kan börja förbeställas den 12e juni.

Vi har ingen information om huruvida Sony tänker använda den här sensorn, i större format, i sina kameror. Men det vore onekligen intressant att se vad den tekniken kan göra i fullformatsstorlek.