Prylnyhet

Sony Xperia 5 Mark 4 släppt – kompakt mobil för kreatören

Med video i 4K/120p och möjlighet till följande ögon-AF i realtid i tre brännvidder, vill Sony rikta in sig på kreatörer som är ute efter en kompakt kamera som kan både fotografera och filma.

Sony släpper nu nya Sony Xperia 5 Mark 4 med många egenskaper som vi tidigare fick se i Xperia 1 Mark 4. Här ligger kompakt design och möjlighet till kreativitet i fokus, enligt Sony själva, och menar att telefonen till mångt och mycket ska följa samma linje som Xperia 1 Mark 4.

Kamerorna hos Sony Xperia 5 Mark 4 är alla på 12 megapixel, och har tre objektiv med brännvidderna 16mm, 24mm och 60mm, något som skiljer sig något från Xperia 5 Mark 3 som hade en periskopfunktion som också gjorde tele-kameran zoombar med 2,9x eller 4,4x zoom. Detta har nu försvunnit, enligt Sony till förmån för en kompaktare design, som också efterfrågats.Att Sony valde 60mm för den tredje kameran beror på att denna brännvid är tänkt att närmast efterlikna hur ögat uppfattar omvärlden.

Sony släppte under 2021 kameramobilen Xperia PRO-I, med ökat fokus mot fotografer, men enligt Sony skiljer sig denna mot att vara nishcad mot fotoentusiaster medan nya Xperia 5 Mark 4 är tänkt för en mycket bredare publik.

Själva funktionerna för kameran är förbättrad mot föregångaren, bland annat har basic-läget för fotografering nu fått ögon- och objektföljande autofokus för video. Autofokusfunktionen "realtids ögon-AF" finns nu även för alla objektiv. Kamerasensorerna har även benämningen Exmor RS for mobile, som har möjlighet till utläsning i 120 bilder per sekund, något som möjliggörs för film i 4K och HDR.

Funtionen för bildstabilisering," Optical steadyshot" finns i appen Photography Pro och fungerar för 9mm, 24mm och 60mm men saknas i frontkameran, som för övrigt nu är 12 megapixel jämfört med 8 från Xperia 5 III.

De tre kamerorna är på 12 mebapixel.

Xperia 5 Mark 4 kan även fotografera bildserier i HDR, med 60 bilder per sekund i full upplösning och låst autofokus eller 20 bilder per sekund med följande autofokus.

Telefonen går även att använda för att livestreama, exempelvis genom att använda som en extern monitor som tar hand om kommunikationen när den kopplas in till en kompatibel Alpha-kamera, och styrs då genom en app. För streaming finns begränsningar i uppklösning och bitrate, bland annat som högst 8-bitars full-HD 1080p, samt SDR-dynamiskt omfång. Funktionaliteten har vi sett hos Sony Xperia PRO, som är mer inriktad mot videofotografen.

Rekommenderat pris för Sony Xperia 5 IV är 9990 kronor inklusive moms, och finns tillgänglig från oktober.