Prylnyhet

Sony Xperia Pro släpps även i Sverige – anpassad för livevideo

Med HDMI-kontakt, 5G-data och möjlighet att använda telefonen som extern videoskärm – ger Sony Xperia Pro funktioner för videofotografen tillsammans med en kompatibel Sony Alpha-kamera.

Sony Xperia är ingen ny mobiltelefon, den har redan släppts i USA under förra året. Men enligt Sony fick möjligheterna med telefonens användningsområde sådant genomslag att de bestämde sig för att lansera den även i Europa.

Sony Xperia Pro bygger på Xperia 1 II, men har i Pro-modellen anpassats för att ge ytterligare funktionalitet riktad till filmare och videofotografer, med processorkraft från Qualcomm Snapdragon 865 5G-chipset. Det som öppnar upp för det nya användningsområdet är att Pro-modellen har en micro-HDMI-kontakt som går att använda tillsammans med en kompatiblel Sony Alpha-kamera.

Telefonen är även utrustad med trippelkamera på 16mm, 24mm och 70mm, realtime AF för följande autofokus av människor och djur och möjlighet att fotografera i upp till 20 bilder per sekund. Telefonen har också stöd för Dolby Atmos, LDAC/DSEE, samt ljudingång via 3,3-tums kontakt.

Telefonen är också wifi 6-certifierad och vädertätad med IP65/68.

Med en 21:6-tums oled-cinemawide-skärm i 4K/HDR och uppkoppling med 5G-nätet finns möjligheter att livestreama event eller händelser direkt ut på exempelvis Youtube, eller vidare ut på sociala plattformar via programvara som Streamlabs, som då också öppnar upp för koppling mot RTMP-server.Streamingtekniken kräver en HDMI-kabel in i Sony-kameran, just nu kompatibel med Sony A1 och A7S III.

HDMI-uppkopplingen till kameran gör också att telefonen kan användas som en extern skärm, med support för 4K i 25/50/60p. I telefonen finns en redan färdig programvara som startar i samband med att man kopplar in den till kameran.Porgramvaran startar då interfacet som gör att man kan ställa fokus, zooma in/ut genom att dra ihop eller ut på telefonens pekskärm, samtidigt som ljushet, visa/göm stödlinjer och ikoner för att vända bilden visas.

Dessutom fungerar USB-uppkoppling mot kameran för att överföra bilder eller filmer via FTP med exempelvis Sony A1/A7S III, genom telefonen och 5G-hastigheter.

Sony Xperia Pro finns tillgänglig från mitten av maj 2021. Rekommenderat pris är 24 990 kronor inklusive moms.