Prylnyhet

Sony ZV-1 Mark II – ny vloggkamera med extra vidvinkel

Att kunna filma sig själv på ett enkelt sätt kan vara viktigt om du arbetar med innehållskapande, vare sig det är för dig själv eller för företag. Sonys nya ZV-1 Mark II gör det lättare att filma sig själv eftersom den har lite extra vidvinkel jämfört med föregångaren.

För den som vloggar och filmar sig själv mycket kan den nya Sony ZV-1 mark II vara intressant. Den tar med sig i stort sett allt som föregångaren bjöd på, en 20 megapixels stackad mos-sensor, tre mikrofoner (dock nu med automatisk avkänning om hur den ska spela in ljudet), vinklingsbar skärm och och samma utseende och kontroll-layout.

Den nya kameran skiljer sig dock från föregångaren på ett huvudsakligt sätt och det har att göra med optiken. På föregångaren satt en optik som motsvarade en bildvinkel på 24-70mm på en fullformatskamera. En ganska lämplig brännvidd för en kamera för stillbild, men om man vill filma sig själv mycket så kan 24mm vara lite för tight. ZV-1 Mark II har istället fått en optik som motsvarar 18-50mm. Sex millimeter mer vidvinkel som gör det mycket enklare att filma sig själv. Sony har dock inte satt någon bildstabilisering i objektivet, som fanns på den förra vilket gör att det är svårare att få stabilare bilder när man till exempel går och filmar. Man kan använda sig av den elektroniska bildstabiliseringen, men då beskärs bilen och man hamnar på en bildvinkel som motsvarar ungefär 22-23mm. Det tappas även en del ljusstyrka i objektivet, istället för f/2,8 som störst vid teleläget får man nu f/4.

Du kan filma i 4K/30 men dock inte i 10-bitars färgdjup, däremot får du S-Log3 och S-Log2 men inte deras S-Cinteone-läge. Vill du använda en extern mikrofon kan du koppla in det via en 3,5mm-teleingång. Priset för Sony ZV-1 Mark II hamnar på 11990 kronor.