programvara

Space Exposures är drömspelet för alla astrofotografer

Astrofotografen Göran Strand har släppt arkadspelet för Iphone med retrokänsla för alla astrofotografer – välj rätt objektiv och fotografera himlakropparna som närmar sig – och akta dig för molnen!

Ett arkadspel med retrokänsla för både foto- och astronomiintresserade. Den kombinationen är oerhört sällsynt, men finns nu att skåda i astrofotografen Göran Strands speläventyr "Space Exposures" för Iphone, gratis att ladda hempå App Store.

"Uppleva både den glädje och den frustration som vi astrofotografer kan känna under en stjärnklar natt", skriver Göran Strand på sin hemsida om spelet. Göran är nämligen själv en inbiten astrofotograf som bland annat hållit resor i norrskensfotografering tillsammans med Kamera Bild, men även brinner för att fånga de himlakroppar som finns där uppe.

Och vidare går att läsa"Känn glädjeruset över en perfekt fångad bild, men också frustrationen över alla dessa moln som ständigt är i vägen" på sidan för spelet. Och vem har inte känt så? Kamera Bild passade på att kontakta Göran för att låta honom berätta mer om Space Exposures och hur det kom till världen.

Fånga objekten på bild

Spelet i sig går ut på att samla poäng genom att fotografera de himlafenomen och objekt som närmar sig dig – ju bättre träff desto mer poäng. En bättre träff blir det när man väljer rätt objektiv för rätt objekt – exempelvis en vidvinkel på ett norrsken, men ett teleobjektiv på en planet – precis som i verkligheten.

Och akta sig för de förskräckliga molnen. När gryningen kommer vet man att spelomgången närmar sig sitt slut – precis som för alla astrofotografer som går hem och lägger sig när ljuset gör entré.Göran förklarar:

– Jag ville att det skulle vara som i verkligheten, och alla objekt i spelet baserar sig på bilder som jag tagit. Nebulosor och andra himlaobjekt – men jag behövde fler planeter så jag fick rita några. Månhalo, total månförmörkelse och norrsken är några andra grejer man kan fotografera, förklarar Göran.

Idén till spelet kom Göran på i slutet på april 2023 när hans son hade fått en programmeringsuppgift i skolan. Göran har tidigre jobbat som programmerare och var redo att brottas med att lösa kodproblem igen – efter att ha sadlat om till heltidsfotograf 2012.

– Plötsligt kom det till mig. Himlaobjekt som kommer mot en och man måste träffa dom – ett arkadfotospel. Jag skissade på ett upplägg och hur det skulle fungera. En natt tar ju slut, så då har man en viss tid på sig. Sedan kom jag på det med molnen – något som är farligt. Jag designade grafiken och blandade in lite futuristisk grafik och 8-bitars retrokänsla. För grafikdelarna utgick jag från gamla bilder på Nikon-objektiv, bland annat Nikkor 1200/5,6, och klassiska 6mm-fisheye. Jag ville ha med det där gamla.

Göran gav sig an utmaningen och började programmera. Kraven var att det skulle vara ett mobilspel, det skulle handla om rymden och det skulle vara enkelt – man skulle kunna sitta på bussen och spela spelet på sin telefon.

fter lite testande förfinade han olika delar som poängräkning, men passade även på att lägga in lite speciella händelser, så kallade "easter eggs":

– Om man får objektet för nära frontlinsen så hör man hur fokusen får arbeta och låter, precis som i verkligheten.

Testa du också: "Känn glädjeruset över en perfekt fångad bild, men också frustrationen över alla dessa moln som ständigt är i vägen" – ladda hem spelet "Space Exposures" gratis för Iphone på App Store här.

Mer om spelet

Läs mer om spelet påGörans hemsida astrofotografen.se.