https://www.kamerabild.se/nyheter/spara-dina-bilder-f-r-evigt-i-ny-minneskristall
544796
Nyheter
Nyhet

Spara dina bilder för evigt i ny minneskristall

Totalbetyg

Med ny teknik är det nu möjligt att spara upp till 360 terabyte data per glasskiva – som klarar temperaturer upp till 1000 grader. Minnet kallas för "Superman Memory Crystal".

Det verkar nu som om forskare vid University of Southampton har löst problemet med digital lagring – för all framtid. De nya glasskivorna "5D", använder sig av fem dimensioner för att lagra data och klarar av att hålla sig stabila i 13,8 miljarder år vid 190 grader – vilket borde räcka gott.

Tekniken demonstrerades för första gången under 2013 då forskarna lyckats sparat en textfil på 300 kilobyte i mediumet. Nu har man lagrat Universal Declaration of Human Rights (UDHR), Newton's Opticks, Magna Carta och Kings James Bible, för all framtid. Totalt kan man nu lagra upp till 360 terabyte data per skiva i den storlek som de nu har.

 

 

Datan sparas genom att använda en supersnabb laser som växlar sina impulser. Impulsskiftningen skapar olika avstånd (tre och fem mikrometer) mellan punkterna i tre olika lager i materialet. Informationen kodas i fem dimensioner, storlek och riktning, tillsammans med de tre vanliga rumsdimensionerna höjd, bredd och djup.