Fotonyhet

Star Wars kan rädda Kodak

Det har nog inte gått någon förbi att den nya Star Wars-filmen haft premiär i dagarna. Men det många kanske inte vet är att filmen även kan vara en del i ett paket som räddar den gamla filmtillverkaren Kodak.

Bakgrunden till det här är att sommaren 2013 gick ett antal regissörer och filmskapare samman i ett avtal med Kodak om att de skulle köpa en viss mängd film från tillverkaren för sina framtida produktioner. Det ingick dock inte i avtalet att de var tvugna att använda filmen som köptes, men att bara betala för något och sedan låta den ligga och skräpa verkar ju dumt. Och det är här den nya Star Wars kommer in i bilden, den är nämligen filmad på Kodak-film. Enligt regissören J.J. Abrams kommer även nästa film i den senaste triologin i Star Wars-sagan filmas med Kodakfilm.

Även andra större produktioner ska filmas med Kodak-film, något som gör att Kodak räknar med att filmavdelningen ska kunna gå med vinst under 2016. Istället för att som de gjort vissa år tidigare, gå med 100 miljoner i förlust.

– Allt fler går tillbaka till film på grund av att det ger ett naturligare utseende, säger Andrew Evenski, chef på Kodaks avdelning för kommersiell film.

De andra filmskaparna som gick med i avtalet 2013 är Quentin Tarantino, Christopher Nolan och Judd Apatow