Fotografer

Stark frilanskritik mot Bonniers vinstfirande

Bonnier Tidskrifter lade för två dagar sedan upp en bild på sin Facebook-profil där de firade att de gått med mångmiljonbelopp i vinst. Kritiken från de frilansare som inte är nöjda med de avtal som Bonnier ger dem, lät dock inte vänta på sig.

Några av kommentarerna till bilden är positiva och hejar på Bonnier Tidskrifters resultat, men en stor del av dem är kritiska röster från de frilansare som arbetar för Bonnier och under de hårt kritiserade avtal som Bonnier sluter med sina frilansare.

"Rekordvinst? Som frilans har jag blivit upplyst gång på gång att bolaget går med förlust och blivit ombedd att gå ner 50 procent i honorar. Vem ljuger?", lyder en av de kritiska kommentarerna.

Vi har tidigare skrivit om att Svenska Fotografers Förbund har kritiserat oskäliga frilansavtal där allt fler rättigheter tas ifrån fotograferna och allt mindre ersättning ges för arbetet.

"Usla frilansavtal"

–Om det går så här bra med affärerna kanske de usla frilansavtalen kan skippas så att vi som gör innehållet kan slippa allt gratissnack och få rimlig ersättning för vårt professionella jobb och betalt för vidareanvändningen, säger Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund.

De kritiserade avtalen går i mångt och mycket ut på att frilansaren ifrånsäger sig upphovsrätten och att köparen kan återpublicera materialet var och när som helst utan att ge någon ytterligare ersättning. Ofta med klausuler om att frilansaren inte får sälja materialet till någon annan.

Vill du läsa alla kommentarer kan du göra det här.