Fotonyhet

Stora Dokumentärfotopriset: Nu är det dags att ansöka

Fotografiska har instiftat Stora Dokumentärfotopriset. Ansökan är öppen fram till 28 februari.

Vill du vara med och tävla i första upplagan av Stora Dokumentärfotopriset, kan du nu skicka in din ansökan. Priset har instiftats av Fotografiska och i juryn sitter några av Sveriges mest meriterade bildjournalister.

Ifjol lade TT ned sitt dokumentära fotopris, efter att 2016 inte ha delat ut något pris. De kunde då inte hitta några kandidater som levde upp till kriterierna. Men nu tar Fotografiska vid, med det nyinstiftade Stora Dokumentärfotopriset.

– Vi instiftar detta pris för att det är extra viktigt att uppmärksamma den dokumentära bilden, berättande har aldrig varit så viktigt som i den tid vi lever i nu. Svensk dokumentärt fotografi är enastående och vi hoppas att med detta pris bidra och uppmuntra kämpande duktiga bildjournalister, säger Per Broman, VD på Fotografiska.

Meriterad jury

För att kunna tävla ska du vara en professionell dokumentärfotograf eller bildjournalist. Projektet du tävlar med kan vara fotograferat eller filmat var som helst i världen, men du själv ska vara bosatt och verksam i Sverige.

I juryn hittar vi tre välkända fotografnamn: Paul Hansen, Magnus Wennman och Åsa Sjöström. Tillsammans med ytterligare tre personer, bland annat Per Broman, kommer de att utse en vinnare som belönas med 100 000 kronor.

Sista dag för ansökan är den 28:e februari 2018.