Nyhet

Stora turismpriset till Fotografiska

Fotografiska ligger i det gamla tullhuset på Stadsgården i Stockholm. Foto: Paulina Benthede/Fotografiska

På kort tid har Fotografiska i Stockholm blivit en attraktion som lockar besökare såväl från Sverige som från hela världen. Bara fem månader sedan öppnandet kan de nu också räkna hem sig som vinnare av Stora turismpriset.

Publicerad
Per och Jan Broman, grundare av Fotografiska. Foto: Magnus Fröderberg

Sedan starten i maj har Fotografiska lockat 230 000 besökare med utställare som Annie Leibovitz, Lennart Nilsson,SandySkoglund, Anders Petersen och Pieter ten Hoopen likväl som med höstens stora utställning om mode genom tiderna.

– Man blir imponerad av entusiasmen och drivkraften hos Fotografiska. Det är härligt att en världskänd och tongivande attraktion har fått en själ och skepnad inom loppet av bara ett halvår. Det är minst sagt värt en eloge och årets utmärkelse, säger Björn Eriksson, före detta rikspolischef och nuvarande ordförande i Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora turismpriset.

Juryns motivering lyder:

”På mycket kort tid har Fotografiska skapat en svensk världsattraktion i Stockholm. Genom en djärv och nyskapande satsning på fotografiets möjligheter som medium har de skapat publikdragande utställningar, en mötesplats för kunskap och upplevelser samt utbildningar. Stora turismprisets syfte att främja kunskapsutvecklingen inom turistnäringen har verkligen uppnåtts via framgångsrik samverkan mellan amatörer och professionella fotografer. Att Fotografiska dessutom etablerat sig i ett industriellt kulturarv med alla tänkbara faciliteter, visar att man har lyckats etablera en verksamhet som inte bara är i takt med tiden utan också kommer att erbjuda framtida möjligheter”.

Jan Broman, som grundade Fotografiska tillsammans med sin bror Per, kommenterar utmärkelsen:

– Vi är stolta att motta ett så prestigefullt pris endast fem månader efter premiären. Detta är ett stort erkännande för oss.