Utställning

Studenter skildrar ett Europa i förändring

Foto: Nora Lorek
Foto: Angelica Linde
Foto: Rickard Törnhjelm
Foto: Sofia Axelsson

När årets skörd av nya bildjournalister tar examen från Mittuniversitetet gör de detta med utställningen ”A Family of Strangers”. I bildreportage från olika platser i Europa undersöker de om människor i dag är mer sammanlänkande – eller inte.

Vid årets examensprojekt för bildjournalisterna i Sundsvall var uppdraget att undersöka om världen tack vare massmedier och sociala medier i dag har krympt till ett samhälle där alla är beroende av varandra. Eller om det är tvärtom – att vi snarare har kommit längre ifrån varandra.

I tretton olika bildreportage söker studenterna svaret på detta, bland annat i ett flyktingläger i Calais och i sällskap med kringflackande cirkusartister på vägarna i Sverige.

Fiktivt och övergivet

Temat ”A Family of Strangers” har studenterna fått tolka på valfritt sätt, vilket de även har gjort genom att skildra fenomenet ”Cosplay” – en konstform där människor ikläder sig rollen av en fiktiv karaktär – och även genom att följa grupper som räddar övergivna hundar på Irland för att bland annat ta dem till nya hem i Sverige.

Alla projekten visas på Galleri Kontrast i Stockholm, mellan den 1 och 12 juni. Vernissage äger rum klockan 17.00 den 1 juni.

Här kan du läsa mer om projekten och utställningen.