Utställning

Studenter vid Nordens Fotoskola undersöker gränser

u201dDen tunna linjenu201d heter årets examensutställning av studenter vid Nordens Fotoskola. Här är en av bilder från utställningen: Par på bänk i Paris. Foto: Sanna Tedeborg
Cannabisodling i Denver, Colorado. Foto: Elin Åberg
Ett kyssande par i Ni-chome, Tokyo. Foto: Carla Lomakka
Gambia. Katim Secka mekar. Foto: Banfa Jawla
Ett hustak i Berlin. Foto: Ella Gerdén Särman
Norrsken i Tornedalen. Foto: Dennis Ylikangas

Årets examensutställning av studenter vid Nordens Fotoskola handlar om gränser. Med sina bilder berör de ämnen som rätt och fel, liv och död och klyftor i samhället. Resultatet presenteras i sexton bildberättelser, med namnet ”Den tunna linjen”.

Yrkeshögskolan Nordens Fotoskola är en av Sveriges ledande utbildningar inom det dokumentära och berättande fotograferandet, och har under åren format i dag flera välkända fotografer och bildjournalister – till exempel Anna Tärnhuvud som nyligen vann Årets bild.

Nu är det dags för en ny skara studenter att visa upp sina examensbilder, med temat ”Den tunna linjen”. På olika sätt skildrar de gränsdragningar i samhället, både geografiska sådana och de som finns inom det egna medvetandet.

Cannabisodling i Denver, Colorado.

”I en tidsålder präglad av hårda kontraster – var ska man leta för att upptäcka gråskalorna och vad händer med den som hamnar på fel sida om den tunna linjen?”, skriver studenterna i ett pressmeddelande.

Bland berättelserna finns en om irländska kvinnor som korsar havet för att få göra abort som är förbjudet i hemlandet, och en annan om splittring och avstånd på Sri Lanka.

Lördag den 5 maj klockan 12–16 är det vernissage på Galleri Kontrast på Södermalm i Stockholm. Utställningen pågår sedan fram till den 27 maj. Läs mer om Nordens Fotoskola.