Nyhet

SuperEight – en öl för filmframkallning

Det amerikanska bryggeriet Dogfish Head har bryggt en öl i samarbete med Kodak som är tänkt att kunna användas för att framkalla Super 8 film.

När en VD för ett ölbryggeri hörde att film kunde framkallas med tillräckligt mycket vitamin c och hög syra fick han en idé. Bryggeriet, Dogfish Head, höll just då på att ta fram en ny ölsort som skulle ha extra hög syra. Det gjorde att Sam Calagione, den tidigare nämnda VD:n ville ta fram en öl som dessutom kunde användas för att framkalla Super 8-film.

Efter diskussioner med Kodak tog Dogfish Head fram ölen SuperEight. Det är en gose-öl, vilket alltså innebär att den har hög syra och innehåller mycket salt. Färgen avslöjar att det inte är någon vanlig öl, utan den innehåller mango, päron, boysenbär, björnbär, hallon, fläder, kiwi och lite qiunoa. Gose-öl till hör familjen sura veteöler.

Den nya SuperEight har testats av Kodak och framkallningen blir kanske inte lika bra som med konventionella framkallare, men det fungerar. Kodak och Dogfish Head har dessutom skapat en beskrivning av hur man gör som finns tillgänglig för nedladdning för de som vill prova själva.