Prylnyhet

Superlätta supertelen från Canon

Canon släpper nu två nya versioner av två av sina supertelen 400mm f/2,8 och 600mm f/4. Den stora nyheten här är en rejäl viktbesparing, Canon hävdar själva att det är världens lättaste objektiv i sin klass.

Att långa supertelen väger en del, det är det ingen som förvånas över. Däremot kan man nog låta sig förvånas lite över Canons uppgifter angående de viktbesparingarna som gjorts till de nya versionerna av sina supertelen,EF 400mm f/2.8L IS III USM och EF 600mm f/4L IS III USM. I det förstnämnda har vikten bantats ner från 3850 gram till 2840 gram och det något längre objektivet har bantats ner från 3920gram till 3050 gram. Onekligen imponerande siffror.

Canons nya supertele EF 400mm f/2,8 L IS III USM

Exakt hur de lyckats med bedriften framgår inte i pressmaterialet, utan omnämns bara som "en banbrytande kombination av optiska formler". Vi ska så klart göra vårt bästa för att få Canon att avslöja vad de gjort för att kapa ett kilo per objektiv. Det är en inte oansenlig besparing som säkerligen kommer att glädja de fotografer som måste bära runt på dessa objektiv.

Objektiven har så klart fått Canons bästa behandlingarna på linserna som Canon kan åstadkomma för att förhindra spökljus eller reflexer.Båda objektiven har också niobladiga bländare för att ge en så mjuk oskärpa som möjligt.

Priserna förEF 400mm f/2.8L IS III USM och EF 600mm f/4L IS III USM hamnar på139 310 kronor respektive150 020 kronor.

Canons nya EF-M 32mm f/1,4 STM.

Canon passar även på att lansera ett nytt objektiv till sitt spegellösa aps-c-system eos M.EF-M 32mm f/1.4 STM som det nya objektivet heter, blir en ljusstark normal till det spegellösa systemet. Autofokuseringen sker med Canons, nu beprövade, STM-system vilket ger mjuk och tyst fokusering, vilket är särskilt bra när man filmar.

Vad det här objektivet kommer att kosta är ännu inte klart.