Nyhet

Supertest: 5-megapixelmobiler

Vi har redan utsett K850 till bästa kameramobil en gång, men det var innan den fick nya och kompetenta konkurrenter. N82 från Nokia har riktig blixt och Samsungs nya G800 är nästan mer kamera än telefon med sin kamerakänsla och riktiga optiska zoom. Vi korar bästa kameramobilen just nu.

Till det yttre är det Samsungs G800 som mest ger kamerakänsla. Med sitt metallskal och gedigna linsskydd känns den nästan som en liten kompaktkamera i formatet. Ändå finns mobilteknik under skalet. Den är till exempel en av de allra första telefonerna med Turbo-3G i snabba 7,2 Mbps. Även de övriga två kamerorna i testet har Turbo-3G, men då handlar det om hastigheter upp till 3,6 Mpbs.

Tittar vi närmare på själva kamerorna, vilket ju är tanken med det här testet, så är de alla utrustade med 5 megapixel och riktig blixt. Trots att de på pappret kanske kan mäta sig med lite enklare kompaktkameror märker man dock snabbt att det fortfarande skiljer en hel del. Det här beror främst på att utrymmet som kameratekniken får förfoga över i mobiltelefonen är betydligt mindre än i en riktig kamera och därför måste man göra prioriteringar. Bildsensor och objektiv är tillexempel betydligt nerbantade jämfört med vanliga kompaktkameror. Vi ska ta och se nu vad kamerorna i de här tre telefonerna presterar i ett par olika situationer och vi börjar med utomhusbilder.

Utomhus

Man kan direkt säga att bilder tagna utomhus är de som är lättast att få bra med en kameramobil. Här är sällan ljusförhållandena svåra och även riktigt enkla kameramobiler utan autofokus kan lyckas. Men det blir snabbt tydligt att begreppet lyckas är relativt, för så snart man börjar granska detaljerna handlar mobilkameravalet mer eller mindre om ett val mellan pest eller kolera.

Utomhus_SE.jpg

Sony Ericsson K850

Utomhus_Nokia.jpg

Nokia N82

Utomhus_Sam.jpg

Samsung G800

Tittar vi först på bilderna som helhet har bilderna från K850 en lätt blå ton. N82 presterar bilder som är lite mer röda och generellt färgstarka medan G800 har den mest neutrala färgåtergivningen i jämförelse.

Zoomar vi sedan in bilderna och tittar på detaljerna märks tydligt att alla kameror i testet använder kraftig efterbearbetning av bilderna och i detaljer ser man det genom att allt ser utsmetat ut, lite som en oljemålning. N82 är den av telefonerna som tycks arbeta mest med detta. I bilderna från K850 går den ljusblå tonen igen även i detaljerna och gör att man inte får någon riktig skärpa. G800 är också suddig i detaljerna, men där sticker inte färgerna iväg åt galet håll. Det är alltså N82 som har mest skärpa i detaljerna här, vilket vi ser till exempel i grenverket på träden, även om det alltså innebär väl starka färger med en dragning åt rött.

Vinnare: Samsung G800

Inomhus

Inomhusbilden innebär verkligt spännande utmaningar. Belysningen spelar märkbara spratt för vitbalanseringen och vi har här valt att ta bilden utan blixt. Senare i testet kollar vi närmare på hur just blixtarna presterar. Här gör de sig inte så bra eftersom deras bristande räckvidd lätt gör att personerna närmast kameran blir upplysta men övriga delar av rummet snarare blir kolmörkt.

Nackdelen med att ta bilden här utan blixt är givetvis slutartiden, vilket gör att rörliga motiv (eller att du råkar röra kameran) ofelbart resulterar i en suddig bild. På den punkten skiljer sig resultaten inte så mycket åt mellan de tre bilderna från respektive kamera. Alla kamerorna är inte avfyrade i exakt samma ögonblick så förutsättningarna skiljer sig lite åt.

Inomhus_SE.jpg

Sony Ericsson K850

Inomhus_Nokia.jpg

Nokia N82

Inomhus_Sam.jpg

Samsung G800

Resultatet visar dock att rörelser generellt är svårhanterade i en sådan här situation, men samtidigt är den svår att undvika, för det är mycket sällan som omgivningen står blick stilla just för att du ska ta ett kort. Suddigt hos alla tre alltså, men det är N82 som skiljer sig från de övriga genom att den misslyckats med vitbalansen rätt märkbart. Alla telefoner är inställda på automatisk vitbalans, men bilden från N82 blir trots det riktigt gul. K850 och G800 klarar sig betydligt bättre.

Vinnare: Sony Ericsson K850 och Samsung G800

Detalj

Att kunna ta extrema närbilder kan vara roligt och är ofta ett enkelt sätt att imponera just för att man får närbild på sådant vi inte annars lägger märke till med blotta ögat. När vi tittar närmare på våra makrobilder på det stilleben jag ställde upp är det relativt lätt att utse en vinnare. Den här bilden tog vi utan blixt med lysrör som belysning.

Makro_SE.jpg

Sony Ericsson K850

Makro_Nokia.jpg

Nokia N82

Makro_Sam.jpg

Samsung G800

Zoomar man in och detaljgranskar bilderna är bilden från K850 liksom tidigare inomhus bild betänkligt gul i tonen, men framförallt lider bilden av att alla kanter är oskarpa. Det handlar dock inte, som i bilden från Samsung G800, om att kanterna bara är suddiga. Nej, i bilden från K850 är de istället kraftigt oregelbundna, precis som i en oljemålning. Den verkar alltså som kameran arbetat intensivt för att skärpa kanterna, men misslyckats kapitalt.

Nokia N82 är den telefon som lyckas klart bäst. Den lyckas med både skärpa och detalj och är den enda bild där man med lite god vilja kan läsa texten på godisburken.

Vinnare: Nokia N82

Mörker

Ofta är det mellan fotolampa och blixt som matchen står, men här är alla testdeltagare utrustade med riktig blixt. Det innebär dock inte att matchen blir helt jämn och vi har tidigare sett att det är skillnad på blixt och blixt, precis som olika fotolampor kan ge vitt skilda resultat.

Morker_SE.jpg

Sony Ericsson K850

Morker_Nokia.jpg

Nokia N82

Morker_Sam.jpg

Samsung G800

Det vi märker direkt är att Samsung G800 har en blixt som är betydligt svagare än de båda konkurrenternas. I testbilden på julgranen syns det tydligt. G800 orkar inte lysa upp, trots att avståndet till granen bara är knappa två meter. Då klarar sig både K850 och N82 betydligt bättre. Jämfört med den andra inomhusbilden är också förutsättningarna enklare här eftersom granen står helt stilla.

Ett problem vi märkte i våra tidigare kameratest var att en del kameror hade svårt att anpassa styrkan på blixt eller lampa beroende på hur nära motivet man befinner sig. Resultatet blev att blixtbilder på bara en meters avtånd från motivet resulterade i ett kritvitt ansikte och en mörk bakgrund. Det här problemet har dock inte drabbat de tre kameror vi testar här. Våra övriga testbilder med blixt visar att styrkan anpassas väl, men de visar också (precis som granbilden) att G800 har den klart svagaste blixten.

Vinnare: Sony Ericsson K850 och Nokia N82

Inställningar och funktion

Det är Sony Ericsson som lyckas bäst med inställningsmöjligheterna i kameraläget. Upplägget är relativt lika i de olika kamerorna. Man har en meny i skärmen och stegar fram och tillbaka för att specificera de olika inställningarna. Det som gör att Sony Ericsson klarar sig lite bättre är att man lagt till genvägar i knappsatsen som dessutom lyses upp tydligt och förenklar så fort kameraapplikationen är aktiv. Även Samsung använder sifferknapparna som genvägar till olika kamerafunktioner, men man har inte lika tydliga instruktioner. I N82 finns konstigt nog inga genvägar, utan det mest måste gå via menyerna.

N82 är dock duktig på att vända rätt bilderna du tar. Både Nokia N82 och Sony Ericsson har inbyggt gyro som känner av hur kameran hålls när du tar din bild och vänder bilden rätt. Nokia gör det här fullt ut, så att bilden när du skickar den till en kompis är rättvänd. Sony Ericsson däremot visar bara bilden rätt när den syns i telefonens mediavisare. För du över bilden till en dator eller skickar som mms visas den ändå fel. Konstigt men sant.

Tittar vi på möjligheterna att använda bilderna man tagit så är det ett område där en hel del hänt. Tillverkarna har uppenbarligen ansträngt sig för att lägga till funktioner så att du enkelt kan dela med dig av dina bilder när de väl är tagna. Sony Ericsson och Nokia var snabba med att lägga in bloggfunktioner till tjänsterna Blogger respektive Flickr och nu har även övriga telefontillverkare hängt på tåget.

Sony Ericsson har gjort det föredömligt enkelt att skapa en ny blogg och posta bilder till den. Blogger är inte lika fotovänligt som Nokias val Flickr, men båda fungerar. Även hos Nokia är det enkelt att komma igång och här kan du även skicka upp filmer, då till sajten Vox. Samsung har inte haft bloggfunktion tidigare, men i G800 finns det och man har valt en lite annan lösning. Bloggfunktionen sköts av ett separat program från Shozu som laddar upp dina filer till en mängd olika destinationer på nätet. Allt från Youtube till Flickr, Blogger och uppladdning via e-post.

Vinnare: Oavgjort

Vinnare.jpg

Vinnaren: Nokia N82

Det är en jämn match och svårt att utse en vinnare. Det är däremot lätt att välja bort G800. Kampen står istället mellan K850 och N82. Nokia tar med knapp marginal hem segern på en hög lägstanivå och snygga deatljer som autoroteringen av bilder.