Nyhet

"Svårare att göra objektiv till APS-sensorer"

Sigmas operative chef Kazuto Yamaki berättar i en intervju att det faktiskt är svårare att göra optik till de APS-sensorer som sitter i Nikon och Pentax än till småbildssensorer som i Canon Eos 5D.

Publicerad

På frågan om fördelarna kontra nackdelarna med det nu vanliga APS-formatet svarar Kazuto Yamaki:

- Fördelarna med det mindre sensorformatet är att vi kan göra objektiv med en mindre bildcirkel som ger små objektiv som är smidiga att hantera. Nackdelen är att det är svårare att konstruera objektiven. Det stora avståndet mellan den bakre linsen och sensorn är ett fysiskt problem som vi måste jobba hårt med för att komma förbi.

Yamaki ger också klart besked om framtiden för småbildoptik (35mm-formatet)

- Vi kommer att fortsätta tillverka optik för 35mm-formatet. Många kunder vill ha möjlighet att byta upp sig till en kamera med småbildssensor (fullformat).

På senare tid har allt fler zoomar med stort zoomomfång. I intervjun som är gjord av nättidningen Let's Go Digital utvecklar Yamaki sin syn på långzoomar till systemkameror.

- Vi följer marknadens krav. Det finns kunder som vill ha ett enda zoomobjektiv med största möjliga omfång. Men vi ser också en ökad efterfrågan på ljusstark optik med största bländare på 1,4 eller 2,0.

Till slut avslöjar Kazuto Yamaki att Sigma satsar på bildstabilisering till sina objektiv.

- Vi utvecklar ett eget system för bildstabilisering inbyggt i optiken. Men vilka produkter som kommer kan jag inte kommentera.