Fotonyhet

Svensk actionfotograf bland de 50 bästa

Elias Kunosson
Elias Kunosson vid sin bild. Red Bull 2013
Totalvinnaren i tävlingen blev Lorenz Holder. Lorenz Holder

Tävlingen Red Bull Illume är en av världens största fototävlingar för actionsportfotografer. Man tävlar i 10 olika kategorier och i år har den svenske fotografen Elias Kunosson hamnat bland de 5 främsta i kategorin Experimental.

RedBull Illume är entävling som är öppen för alla, proffs och amatörer skickar in bilder och tävlar sida vid sida. Totalt var det 6417 fotografer från hela världen som ställde upp med bilder. Juron består bland annat av Sports Illustrateds fotochef Steve Fine och Daily Mails bildredaktör Kim Scott-Clark. Tävlingen har tidigare ägt rum två gånger med tre års mellanrum, 2007 och 2010.

Den svenske fotografen Elias Kunosson deltog med sin bild på FMX-åkaren Fredrik Bergren tagen i Åre. Elias är 24 år gammal och har fotograferat på heltid sedan ett år tillbaka. Så här säger han själv om sin bild och sitt deltagande i tävlingen.- Det känns grymt roligt och väldigt hedrande att min bild utsetts till en av Red Bull Illumes 50 vackraste bilder. Känns fantastiskt att få ha en del av mitt arbete bredvid några av de största namnen inom action och äventyrsfoto. Många av finalisterna har varit en stor inspiration för mig under de senaste åren och en del följer jag regelbundet via olika magasin, bloggar och andra sociala medier.

- Bilden tog jag under hösten i Åre. Jag hade precis anlänt till byn när jag såg att en FMX tävling hölls nere vid sjön, varpå jag hämtade min kamera i bilen. Det visade sig att Sveriges bästa motorcrossförare, Fredrik Berggren, som hade uppvisning. När jag kom ner till showområdet var det redan fullt med folk. Jag såg några andra fotografer nära rampen varpå jag kände att det inte var någon idé att konkurrera med dem på samma plats då vi skulle få samma typ av bilder. Jag såg mig omkring och såg en brandstege på ett närliggande hotell, så jag bestämde mig för att klättra upp dit och försöka få en vy. När jag kom upp, bestämde jag att jag ville komponera en bild som visade ett trångt utrymme men samtidigt fokusera tydligt på Fredrik. I och med att jag inte äger något så kallat tilt/shift-objektiv, var jag var tvungen att göra effekten i efterbearbetningen. Jag tror och tycker att det skapar en surrealistisk bild som samtidigt tydligt belyser Fredriks magnifika hopp.Prisutdelningen ägde rum i HongKong i torsdags och där kommer bilderna att visas i 14 dagar, sedan kommer utställningen att turnera runt i världen under två år.