Fotografer

Svensk fotograf blir av med pris efter bildmanipulation

Efter att det upptäckts att den svenske naturfotografen Björn Perssons vinnarbild i African geographics fototävling var manipulerad blir han av med sin titel Photographer of the year.

Bilden, som föreställer en välkänd elefant vid namn Tim, gav Björn Persson titeln Photographer of the year i African geographics fototävling. Juryn noterade att bilden var kraftigt efterbehandlad redan när bedömningen gjordes, men den godkändes då den ansågs ligga inom vad reglerna tillät och det gav Tim en mystisk dimension.

Bilden som visar hur elefanten Tims öronflikar inte stämmer överrens med Björn Perssons bild.

Det som domarna dock missade, var att det var något annat som inte stämde. När priset tillkännagivits blev organisationen kontaktad av en annan fotograf som också hade fotograferat samma elefant. I dennes bilder kunde man tydligt se att revorna i Tims öron har bytt plats i Björn Perssons bild. De nya uppgifterna fick ligga till grund för beslutet att frånta Persson sin titel. När han fick frågan om bilden manipulerats meddelade han att det hade skett av misstag när han redigerade bilden.

Juryn accpeterade Perssons förklaring men lät sitt beslut om att han fråntas priset stå kvar eftersom bilder i tävlingen måste återspegla verkligheten.