https://www.kamerabild.se/nyheter/svensk-fotograf-gripen-i-dubai
32712
Nyheter
Nyhet

Svensk fotograf gripen i Dubai

Totalbetyg

Att fotografera gästarbetare går inte för sig i Dubai. Fotografen Morgan Norman greps tillsammans med reportern Andreas Utterström under en reportageresa i Dubai. De fick tillbringa åtta timmar i arresten och lova att bara fotografera bra saker.

I det senaste numret av Journalisten berättar Morgan Norman och Andreas Utterström om vad som hände.

De två skulle göra reportage om lyxlivet i Dubai för TT Spektra, Aftonbladet Söndag, Nerikes Allehanda, Plaza och King. Det var helt i sin ordning tyckte myndigheterna i Dubai. Men Aftonbladet beställde också ett reportage om alla gästarbetare i landet.

- Vi bad en taxi köra oss till ett så kallar labour camp i öknen, berättar Andreas Utterstöm för Journalisten.

De fick inte fotografera men fotografen Morgan Norman tog ändå bilder i smyg. På väg hem stoppades taxin och de båda svenska journalisterna greps.

- Vi eskorterades med blåljus till en polisstation.

Efter fyra timmars väntan började de timslånga förhören.

- Det var långa förhör om tidigare resor, personliga vänner och allt möjligt. Sedan frågade polisen om vi skulle skriva om "allt som är dåligt i Dubai".

Efter åtta timmar i arresten fördes de båda till hotellet där de fick bevittna hur deras rum genomsöktes och alla bilder raderades. De var också tvungna att skriva kontrakt om att inte jobba i Dubai utan rätt tillstånd.

Andreas Utterström sammanfattar händelsen så här:

- Det var en nyttig påminnelse om att Dubai fortfarande är en diktatur.