Fotografer

Svensk vinnare i European wildlife photographer of the year

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/theegg.jpg?itok=sM14JafG","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/theegg.jpg?itok=sM14JafG","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/theegg.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/theegg.jpg?itok=Wjp9uD6w","w":1800,"h":"1800","title":""The Egg" Johan SIggesson (www.johansiggesson.com)Foto: Johan Siggesson<\ span="">"}]
"The Egg" Johan SIggesson (www.johansiggesson.com)

Med sin något okonventionella bild av en sekreterarfågel vann den svenske fotografen Johan Siggesson en av kategorierna i tävlingen European wildlife photographer of the year.

Johan Siggesson

Tävlingen, som ibland kallas EM i naturfoto har åtta olika kategorier, plus två ungdomskategorier. En av dessa, Natures studio (Naturens studio) och i den tävlar man med bilder som inte bara nöjer sig med att avbilda djur och natur utan tillåts epxerimentera mer med sina bilder. Denna kategori vanns av den svenske fotografen Johan Siggeson med en kreativ bild på en sekreterarfågel.

Så här säger Johan själv om sin bild:

– Det var min första resa till Kalahari-öknen och vi reste längs Botswanas och Sydafrikas gräns i ungefär en månad och letade efter vilda djur i intressanta miljöer. Sekreterarfågeln spenderar största delen av sin dag på jakt efter byten på marken som gör det något enklare att få till en intressant bild. Vid ett tillfälle såg jag en ljus sten bredvid en av fåglarna och tyckte nästan att det såg ut som ett ägg. Jag tänkte att om jag använder kameran på ett speciellt sätt där man flyttar kameran samtidigt som du tar bilden så kan jag få stenen att likna ett ägg ännu mer och samtidigt skapa en annorlunda naturbild. Resultatet blev den vinnande bilden, berättar han.

Det blev även fler svenska framgångar i tävlingen då både Tom Svensson och Feliz Heintzenberg fick omnämnanden i kategorin Man nature (Människa och natur).

Totalvinnaren i tävlingen blev Cristobal Serrano med bilden nedan.