Utställning

”Swedish Blue I” undersöker dagens anonyma Sverige

Fotografen Thomas H Johnssons utställning ”Swedish Blue I” har nu åter öppnat i Nynäshamns konsthall efter att ha fått stänga på grund av pandemin våren 2020.

Fotografen Thomas H Johnssons utställning ”Swedish Blue I” hann visas under en vecka på Arbetets Museum i Norrköping under 2020 innan den blev tvungen att stängas på grund av pandemin. Nu, nästan två år senare, visas utställningen på Nynäshamns konsthall.

Bild från utställningen "Swedish Blue I".

Utställningen som innehåller över hundra fotografier, påvisar den fokus som finns på storstäderna trots att den största delen av befolkningen bor utanför dessa. Med”Swedish Blue I” avhandlas de bristande resurser som gers till landsorterna samtidigt som dagens anonyma Sverige undersöks.

Thomas H Johnsson.

– Det är givetvis komplext. Småorter blir närmast satta på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna. Det går inte att bortse ifrån. Men ”Swedish Blue I” är inte glesbygdspolitik eller en objektiv och geografisk heltäckande skildring. Det är inte min ambition att förklara någonting. Men som uppväxt i en småstad och numera bosatt på landsbygden kan jag inte förneka att känslan av tystnad och stagnation har bitit sig fast. Att tiden har stannat. Och att livet pågår någon annanstans. Vilket givetvis är en illusion, säger Thomas H Johnsson.

Utställningen ”Swedish Blue I”har öppet nu och pågår till 12 februari 2022på Nynäshamns konsthall.

Ställer du också ut? Klicka här för att få din utställning listad på kamerabild.se. Fler uställningar hittar du under vår avdelning utställningar.