Fotografer

Sydsvenskan tar bort halva fotografstyrkan

Nedskärningarna har varit många i dagspressbranschen de senaste åren. Nu har turen återigen kommit till Sydsvenskan som nu kommer att minska sin stab med 30 personer. Bland annat ska hälften av fotograferna bort och bildredaktionen läggs ned.

Av de 30 tjänster som ska plockas bort är 29 redaktionella, av dessa är det 5,5 som drabbar fotograferna. Den tidigare bildredaktionen bestod av 10,5 tjänster och ska nu alltså ner till fem, samtidigt som bildredaktionen läggs ner helt. Fotograferna som blir kvar kommer istället att jobba direkt på de andra redaktionerna.

Senast Sydsvenskan drabbades av nedskärningar var i januari förra året då 40 tjänster togs bort. Den gången var det två fototjänster som fick stryka på foten.

–Oavbrutet ska vi bli mer digitala och är det någonstans det krävs bra bilder så är det ju på webben. Jag har svårt att se att vi kan hålla den höga kvaliten på foto som ändå varit en del av vårt varumärke. Många oroar sig för kvaliteten på tidningen, sägerPia Röding som är ordförande i Journalistklubben på Sydsvenskan i en intervju med Journalisten.se.

I övrigt kommer man även att plocka bort tjänsten som featureansvarig och en större del av featurematerialet kommer att köpas in från frilans.

EnligtSydsvenskans publisher Lars Dahmén kommer det att vara viktigt att de som finns kvar på tidningen har en bra kompetens när det kommer till att både hantera pappersmediet men även de nya digitala kanalerna.