Prylnyhet

Systemkamerorna tar över

Den totala försäljningen av digitala kameror beräknas gå ner nästa år men samtidigt tror man att andelen systemkameror bland de kameror som säljs kommer att öka. Detta enligt en rapport från analysföretaget Futuresource Consulting.

Under 2013 räknar man med att antalet sålda kameror kommer att komma upp i runt 86 miljoner, det är en nedgång med 24% jämfört med 2012. Däremot så räknar man med att systemkameror kommer att öka sin andel sålda kameror med ungefär 5% under nästa år. Det innebär att var fjärde såld kamera kommer att vara en systemkamera nästa år. I fjol var den siffran var femte.

Enligt undersökning har även intresset för mer avancerade kameror bland fotoentusiaster ökat i historiskt sett mindre tekniktäta länder, vilket bidrar till den ökande trenden för systemkamerorna.

Enligt Futuresource Consulting är anledningen till att vi ser en minskning av försäljningen av digitala kompaktkameror den ökade mängden smartphones och andra prylar med en inbyggd kamera. Det har aldrig funnits så många kameror till människors förfogande som det finns idag.

Företaget räknar också med att försäljningen av kompakta systemkameror kommer att öka med runt 6%.