Prylnyhet

Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD kommer för Fujifilm XF

Objektivtillverkaren Tamron har meddelat att man kommer att lansera en ljusstark vidvinkelzoom för Fujifilms XF-bajonett.

Tamron har meddelat att man snart kommer att lansera sitt vidvinkelobjektiv 11-20mm f/2,8 Di III-A RXD till Fujifilms XF-fattning. Objektivet finns sedan tidigare till Sonys E-fattning och konstruktionen kommer sannolikt att vara densamma rent optiskt. Vilket alltså skulle innebära en design med 12 element placerade i tio grupper och en stegmotor som driver autofokusen. Om den optiska designen är densamma innebär det också att närgränsen hamnar på 15 centimeter.

De exakta specifikationerna har som sagt inte släppts ännu men storleken kommer sannolikt att ligga runt 73mm i diameter och 86mm i längd med en vikt runt 335g, vilka är siffrorna för Sony-versionen.

Det här objektivet kommer att konkurrera med Fujifilms 8-16mm f/2,8 R LM WR som är något vidvinkligare och Fujifilms 10-20mm f/4 R OIS WR vilket också har en millimeter extra brännvidd i vidvinkelläget men som har f/4 istället för f/2,8 som Tamronversionen. Prismässigt ser det ut att hamna strax under Fujifilms 10-20 (som kostar runt 12000 kronor) då Sonyvarianten i dagsläget kostar runt 9600 kronor.