Prylnyhet

Tamron 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD – ny zoom för Fujifilm X

Det finns inte så många konkurrenter till Fujifilms egna objektivutbud, men nu lanserar Tamron ett standardobjektiv med fattning för Fujifilms kameror med aps-c-sensor.

För Fujifilmfotografer har det inte funnits ett så stort utbud av objektiv från andra tillverkare än Fujifilm själva. I alla fall inte om man jämför med en del andra fattningar. Det börjar dock så sakteliga dyka upp allt fler. För inte allt för länge sedan meddelade Sigma att man lanserade tre fasta objektiv med Fujifilms X-bajonett. Nu är det Tamrons tur att visa upp ett zoomobjektiv som nu kommer med Fujifilm X-fattning. Objektivet det handlar om är deras 17-70mm F/2.8 Di III-A VC RXD. Det här har funnits tidigare med fattning för Sonys E-kameror med aps-c-sensor.

Omfånget motsvarar ungefär 25-105mm i fullformat och täcker alltså in ett ganska användbart omfång. Närmaste konkurrenten från Fujifilm är deras 16-80mm, som dock har något lägre ljusstyrka med sin f/4 om än lite större brännviddsomfång i båda riktningarna.

Tamrons objektiv har bildstabilisering, men det sägs inget om hur många steg det kan kompensera. Det beror så klart också på om det används med ett hus som har bildstabilisering och hur bra det samarbetar med husets stabilisering. Autofokusen drivs av Tamrons RXD-motor som är en motor av stegtyp. Den ska enligt tillverkaren ge en snabb och tyst autofokus. Optiken ska också vara justerad för att minimera så kallad focus breathing, det vill säga att brännvidden ändras när fokusen flyttas. Något som kan vara irriterande för filmare.

Närgränsen ligger på 19 centimeter i vidvinkelläget och 39cm i teleläget (vilket är samma som för det tidigare objektivet för Sony). Vill du använda filter så krävs dylika med en 67mm gänga och vikten för objektivet ligger på 525 gram. Det är också vädertätat och frontlinsen är behandlad med en ytbeläggnig som ska vara smutsavstötande.

Säljstart är i mitten av juli och priset kommer att hamna på 10290 kronor.