Prylnyhet

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD och 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 – två nya zoomar för Sony E

Tamron har lanserat två nya objektiv för Sonys systemkameror, dels ett standardobjektiv med uppdaterad optik och en ljusstark zoom som presenteras som ett reseobjektiv.

För Sonyfotografer kommer snart två nya objektiv från Tamron, dels en uppdaterad standardzoom men också en ny zoom för den som inte kräver de vidaste vidvinklarna men gillar ljusstyrka.

Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD är, enligt Tamron, en resezoom med vidvinkel till tele-omfång. Det första man lägger märke till är kanske att man får byta bort en del vidvinkel till förmån för högre maximal ljusstyrka. Men för den som klarar sig med 35mm som vidaste, eller har kompletterande objektiv som är vidare, kan det säkerligen vara ett intressant alternativ. Använder du en aps-c-kamera får du en bildvinkel som motsvarar runt 53-225millimeter.

Objektivet använder Tamrons linjära VXD-motor som ska ge snabb och exakt autofokus, den är helt kompatibel med Sonys Hybrid AF och Eye Af-system. Närgränsen ligger på 33cm vid vidvinkelläget och 85cm vid teleläget.

Objektivet har också en kontakt för att kunna uppdatera mjukvaran eller göra justeringar. Sladden ingår inte vid köp men är enligt Tamron en USB-A till USB-C så det borde inte vara en större utgift om du behöver köpa en.

Vikten för objektivet ligger på 1,17kg och storleken är 89,2mm bred och 158mm lång. Priset verkar hamna runt 19800 kronor och säljstart ska vara i slutet av oktober.

Ny standardzoom

Det släpps också en ny version av en standardzoom som får namnet Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2. Här har fokusmotorn bytts ut från Tamrons RXD, vilket är deras stegmotor till den så kallade VXD, det vill säga en linjär fokusmotor. Det ska ge en snabbare och mjukare fokusering., enligt Tamron.

Bytet av fokusmotor innebar att de var tvungna att göra om den optiska designen, så det nya objektivet har fler linser och en något större diameter, från 73mm till 76 mm. Trots den något större diametern har vikten sjunkit något, med betoning på något, från 550 gram till 540.

Tamron menar dock att den nya optiska konstruktionen ska ge bättre skärpa. Även här är säljstarten slutet av oktober, priset ser ut att hamna på cirka 10600 kronor.