Prylnyhet

Tamron nya ultrazoom har rekordstort omfång

Tamron har tidigare gjort sig kända genom flera så kallade superzoomar där de haft stora brännviddsomfång. 18-270, 28-300 och så vidare, nu lanserar de sin senaste skapelse, 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD.

Tamrons tanke med det här objektivet är att det ska vara perfekt för den som inte vill byta objektiv men ändå vill ha tillgång till de flesta brännvidder man kan tänka sig. Objektivet är anpassat för aps-c och bildvinkeln motsvarar därför29-640 millimeter på en Canonkamera och 27-600 millimeter på en Nikonkamera.

För att hålla ner storleken på objektivet har de konstruerat en ny fokusmotor, HLD (High/Low torque modulated drive) som ska vara snabb och exakt, dessutom tyst och strömsnål.

Konstruktionen är väderskyddad och rent optiskt består den av 16 linser som placerats i elva grupper. Närgränsen är 45 centimeter genom hela brännviddsomfånget, vilket gör att man med den längsta brännvidden får avbildningsskalan 1:2,9. Bländaren, som har sju blad, är elektromagnetisk styrd på båda varianterna (Canon och Nikon).

För att ge skarpa bilder på även de längsta brännvidderna har Tamron stoppat in en bildstabilisering, som ska klara av att stabilisera upp till 2,5 stegs längre slutartider. Som med flera andra Tamronobjektiv kan även detta justeras och uppdateras via deras Tap in control.

Objektivet kommer ut i butik i juli och priset kommer då att hamna på 7795 kronor.