Prylnyhet

Tamron släpper långzoom och vidvinkel till Sony E

De två objektiven, 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD och 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD, är anpassade för två olika sensorformat, men har gemensamt att de är kompakta för sitt respektive format.

Tamron lanserar nu två nya objektiv för natur- och landskapsfotografer. Eller alla som vill ha en vidvinkelzoom och en lång telezoom och fotograferar med kameror som har Sonys E-fattning, då båda objektiven bara kommer till den bajonetten.

Den långa telezoomen 150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD är förhållandevis kompakt för sitt format, med en längd på 283 millimeter vid det längsta läget. Vikten ligger på 1725 gram, totalt sett ger det en storlek som får anses som smidig för ett objektiv med den här brännvidden. Det är dessutom gjort för Sonys fullformatskameror.

Telet får ett så kallad Flex-zoom lock, det vill säga att du kan låsa zoomringen i valfritt läge genom att skjuta den fram och tillbaka. Det gör att du behåller samma brännvidd oavsett om du råkar stöta till objektivet eller håller det nedåt/uppåt så att det riskerar att åka ut/in. Den har även ett vanligt zoomlås (där den låses i det innersta läget) som kan användas när man bär utrustningen. Den avtagbara stativfoten är kompatibel med Arca-swiss och gjord i magnesiumlegering för att minska vikten och underlätta vid handhållen fotografering.

Objektivet har Tamrons linjära VXD-motorer för att driva autofokusen och dessa motorer ska ge en förbättrad följande fokusering men även en snabb och exakt fokusering i andra lägen. Bildstabiliseringen ska kunna stabilisera upp till fyra steg och har tre olika lägen beroende på hur du fotograferar.

150-500mm f/5-6.7 Di III VC VXD är väderskyddet och är kompatibelt med Sonys fokusfunktioner som Fast hybrid AF och Eye AF. Leveranser av det här objektivet börjar ske i början av juni och priset ligger på 17190 kronor.

Rejäl vidvinkelzoom

Det andra objektivet som lanseras är en vidvinkelzoom, Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD. Till skillnad från talet är det här objektivet anpassat för Sonys asp-c-kameror med E-fattning. Brännvidden 11-20 millimeter motsvarar en bildvinkel på 16,5 - 30mm på fullformat. Även här är storleken kompakt med en längd på 86,2 millimeter och en vikt på 335 gram.

Liksom sin mer långzoomande kamrat som beskrivs ovan är vivinkelzoomen väderskyddad och kompatibel med Sonys Fast Hybrid AF och Eye AF. Fokuseringen sköts här av en stegmotor som kallas RXD och ska vara tyst nog att användas vid filmande.

Vill man utöka sin objektivportfölj med Tamron 11-20mm f/2.8 Di III-A RXD får man betala 10 190 kronor inklusive moms och vänta till slutet av juni.