Prylnyhet

Tamron släpper sitt första objektiv till Nikon Z

Det har varit glest med objektiv från andra tillverkare än Nikon till Nikons spegellösa Z-fattning, framför allt när det gäller autofokus. Men nu kommer Tamron med ett teleobjektiv

Att lansera en ny fattning innebär ofta en viss skepticism från marknaden, även om de tekniska fördelarna finns där innebär en ny fattning ofta att det råder en brist om objektiv som kan användas till denna. Även om både Canon och Nikon har släppt adaptrar som gör att deras äldre objektiv på deras nya RF och Z-fattningar så har viss knorrat om att utbudet varit litet (även om det numera är förhållandevis stort).

Till detta hör att vare sig Nikon eller Canon har släppt sina fattningar (med autofokus) till andra tillverkare som då kan konkurrera med deras egna objektiv. Men nu har Nikon släppt sin Z-fattning med autofokus till åtminstone Tamron, vilka nu meddelat att de kommer att släppa ett teleobjektiv 70-300mm f/4,5-6,3 Di III RXD till Nikon Z.

Objektivet finns sedan tidigare till Sony E och det verkar inte som att det nya objektivet inte kommer att skilja från det existerande till Sony E vad gäller den optiska prestandan eller autofokusprestandan. Den optiska konstruktionen består av femton element placerade i tio olika grupper, med lågspridande linser för att minimera aberration.

Tamrons RXD-motor står för autofokusen vilket är en tyst stegmotor. Objektivet ska också vara tätat mot fukt. Objektivet kommer at börja levereras i slutet av september och priset hamnar på 8799 kronor.