Prylnyhet

Tamron uppdaterar och snyggar till trotjänare

Tamrons 70-200 f/2,8 och vidvinkelzoomen 10-24 f/3,5-4,5 uppdateras med nytt utseende och bättre egenskaper, bland annat bildstabilisering, för att passa in bland övriga objektiv i SP-serien.

Tamron har lanserat två uppdaterade versioner av två av sina klassiska zoomar. Utseendemässigt ska de passa in i den nya SP-serien och då har man även passat på att uppdatera de optiska egenskaperna. Objektiven som hamnat under kniven den där gången är deras telezoom 70-200 f/2,8 och vidvinkelzoomen 10-24 f/3,5-4,5.

De har båda fått samma utseende som övriga nytillkomna objektiv i SP-serien, det vill säga en slät svart yta i metall med gummerade ringar för zoom och fokus.

Nytt i 70-200 är bland annat att bildstabiliseringen blivit bättre, den ska nu klara av att stabilisera på fem stegs längre slutartid. Dessutom har den fått tre olika lägen, ett för panorering, ett för "vanlig" användning och ett läge där stabiliseringen bara går i gång vid själva exponeringsögonblicket. Läge 1 går också att justera genom att koppla in objektivet i datorn med hjälp av Tamrons Tap-in-konsol.

Tack vare nya fokusalgoritmer och två nya processorer ska fokuseringen bli både snabbare och exaktare. Den optiska konstruktionen har lika många element och grupper som tidigare men närgränsen har förkortats något. Nya ytbehandlingar på frontlinsen ska göra den mer motståndskraftig mot fett och smuts. Bakgrundsoskärpan ska också ha blivit snyggare i det nya objektivet.

Likt föregångaren är nykomlingen vädertätad, Tamron menar dock att vädertätningen i det nya objektivet är bättre än i den gamla.SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 som det nya objektivet heter är kompatibelt med de nya telekonvertrarna som Tamron lanserade nyligen. Objektivet tecknar ut fullformat.

Stabiliserad vidvinkel

Den första versionen av det här aps-c-objektivet dök upp 2008 så det var väl dags att uppdatera det. Utseendemässigt har 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD fått samma genomgång som telet: en svart slät yta med gummerade ringar för fokus och zoom. Men invärtes har det hänt desto mer sedan föregångaren. Dels har Tamron lyckats stoppa in en bildstabilisering som ska klara av att stabilisera fyra steg längre slutartider, utan att storleken på objektivet påverkats.

En annan nyhet är HLD-motorn som styr autofokuseringen vilket ska resultera i en mjukare gång i fokuseringen. Den optiska konstruktionen ska också ha förbättrats för att ge bättre bildkvalitet. För att passa in i SP-serien har det också fått vädertätning. Även vidvinkeln har fått den nya ytbeläggningen på frontlinsen för att lättare bli av med fett och smuts.

Båda objektiven kommer med fattning för Nikon och Canon, telet blir tillgängligt i mars och vivinkeln under våren.

SP 70-200/2,8 Di VC USD G2 kommer att kosta 15995 kronor, priset för vidvinkelzoomen är ännu inte fastställt.