Fotografer

Terje Hellesø: Detta har hänt

Arkivbild: Kamera & Bild

Dag för dag om historien av Terje Hellesøs manipulerade djurbilder:

27 augusti: Jägaren Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundets blogg får en förfrågan att undersöka äktheten på en bild på ett lodjur.

29 augusti: Terje Hellesø anklagas för att ha fuskat med sina lodjursbilder. En tråd startas på forumet Flashback om Terjes fuskbilder.

31 augusti: Terje avpublicerar sina bloggar och tänker låta en opartisk person granska hans originalbilder.

2 september: Bilder på de använda originalbilderna på flera lodjur och en mårdhund publiceras i Flashbacks forumtråd.

3 september: Terje erkänner att han manipulerat sina lodjursbilder.

4 september: Malin skriver på sin blogg att Terje manipulerat hennes bilder.

4 september: Photo Natura skickar ut ett pressmeddelande där föreningens styrelse gör ett uttalande om sina etiska regler:

"PhotoNaturas stadgar och etiska regler talar entydigt om vikten av äkthet och ickemanipulerade bilder. De föreskriver både aktsamhet i fotograferingssituationen och under bildernas digitala efterarbete. I det aktuella fallet vill vi innan några beslut fattas först få hela skeendet klart för oss och dessutom höra Terje Hellesøs version av händelserna. Först därefter kommer eventuella konsekvenser att diskuteras."

8 september: Photo Natura skickar ut ett nytt pressmeddelande där det står att Terje Hellesø efter samtal och diskussioner med styrelsen för Photo Natura, beslutat att lämna föreningen. Terje var en av grundarna till föreningen. I pressmeddelandet skriver Photo Natura också att de har ambitionen "att tillsammans med övriga naturfotoorganisationer inom Norden arbeta för gemensamma etiska riktlinjer gällande tillkomsten av naturbilder. Detta för att ytterligare markera frågans betydelse och stärka den äkta, omanipulerade naturbildens ställning."

8 september: Naturfotograferna/N* meddelar att Terje Hellesø beviljats utträde ur föreningen efter erkännandet om att ha manipulerat bilder på ett sätt som strider mot Naturfotografernas etiska regler. Föreningen säger också att de nu kommer att "tillskapa ett etiskt råd för att ytterligare skärpa arbetet för den äkta naturfotografin".

12 september: Naturvårdsverket som årligen utser Årets naturfotograf meddelar att Terje Hellesø inte får behålla titeln Årets naturfotograf 2010, en titel han fick så sent som i våras.

"Vi har gått igenom en del material den senaste veckan och utifrån det har vi beslutat att han inte får behålla titeln årets naturfotograf 2010", säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Juryn för utnämningen gör bedömningen att det sannolikt har förekommit manipulerade bilder även innan 2011. Prissumman kommer inte att krävas tillbaka då det inte finns skrivet i reglerna om vad som händer om titeln återtas, men utifrån det som hänt kommer Naturvårdsverket att se över reglerna.

*Naturfotograferna/N bildades 1966 i protest mot alla bilder av tama eller uppstoppade djur som publicerades.