https://www.kamerabild.se/nyheter/test-8-smarta-stativhuvuden
35183
Nyheter
Nyhet

Test: 8 smarta stativhuvuden

Totalbetyg

Vi testar 8 smarta stativhuvuden - kulleder och panoramahuvuden - för den kloka fotografen.

Det första valet man står inför är mellan ett trevägshuvud eller en kulled. De flesta väljer kulleden eftersom den är enklare och mer snabbjobbad. På kulleden räcker det oftast med att lossa och dra åt ett vred för att ställa in kameran. Trevägshuvudet har separata vred för panorering, tilt och vinkel. När typ av huvud är valt är det fortfarande en hel del funderingar kvar. Pris, storlek, funktioner, vikt... Egenskaperna är många och behoven individuella. Här har vi plockat fram åtta kulleder som vi tittat närmare på. De är alla i ungefär samma storleksklass som förra numrets stativtest. Med andra ord en kulled för den som ställer lite högre krav och som behöver en kulled som bekvämt klarar en stor systemkamera med ett stort teleobjektiv.

Man kan diskutera hur mycket utöver stabiliteten som påverkar bilden. För vissa spelar nog användarvänlighet, finish och brist på irriterande detaljer mindre roll. Men om man gillar prylar som har det lilla extra och vill kunna lita på dem till hundra procent blir det roligare. Och arbetsglädje resulterar ofta i bättre bilder.

 

NÅGRA VIKTIGA DELAR

Kulan - En stor kula med en större friktionsyta brukar betyda mjukare och "renare" friktion. Med andra ord enklare och trevligare att finjustera kamerans vinkel.

Panorering - Fyller två funktioner. För det första blir det möjligt att panorera i sidled utan att ändra vinkeln på kameran. För det andra går det att flytta skåran/skårorna, som gör det möjligt att vinkla kameran vertikalt, till den position som passar.

Variabel friktion - Hur trög kulan ska vara är en smaksak och beroende på kamera och objektiv. Möjligheten att ändra friktionen gör att kulan glider lagom mjukt oavsett om du använder en lätt eller tung kombination av kamera och objektiv.

Byter du ofta objektiv är det en stor fördel om friktionen är enkel att ställa om. En numrerad skala gör det enklare att snabbt ändra och få rätt friktion.

Snabbplatta - Om det inte sitter en på kulleden kan du oftast komplettera med det efteråt. Det går även att välja ett annat fabrikat då det normalt monteras med standardgänga. Många tillverkare är kompatibla med Arca Swiss snabbplatta, som har blivit något av en standard. Det systemet ger tillgång till ett stort utbud av olika plattor och tillbehör. Man bör dock vara uppmärksam att det kan finnas små skillnader mellan olika fabrikat vilket kan göra att plattan sitter dåligt.

Vreden - Stora vred är enkla att greppa och kräver mindre kraft när du ska dra åt och låsa kulan. Små vred väger visserligen mindre och är inte i vägen men är oftast inte lika enkla att hantera. Ett rejält vred är enklare att hitta med fumliga fingrar och ögat vid sökaren.

Höjden - Ett lägre huvud gör att du kan komma närmare blommor och småkryp. Något som ofta uppskattas av makro-fotografer.

+ Underbar finish, lättarbetad, stabil, bra snabbfäste.

- Ej kompatibel med arca-systemet, priset.

Really Right Stuff - Optipod

Modell

BH-55

Vikt 0,95 kg

Maxbelastning 23 kg

Pris 6 330 kr (kulled 4250 kr, snabbfäste 1430 kr, platta 650 kr)

Höjd 10 cm

Snabbplatta Ja

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla 10

Stabilitet 10

Användarglädje 9

Prisvärde 7

Otipod från Vintrosa är ett litet företag som bland annat konstruerar och tillverkar snabbfästen och snabbplattor. Men de säljer även stativ och kulleder. Bland annat kulleden bh-55 från amerikanska Really Right Stuff. Snabbfästet är däremot deras eget och de har även bytt ut och förstärkt kopplingen mellan snabbfästet och kulan. Snabbplattan är av samma typ men inte kompatibelt med Arca-systemet. Optipod erbjuder å andra sidan både standardplattor och individuellt anpassade plattor för de allra flesta kameramodeller. Om man har särskilda önskemål och krav på plattan ingår anpassning och modifiering i priset. Modellanpassade plattor sitter oftast mycket bättre på kameran än standardplattor.

När vi såg den här kulleden föll vi direkt. Ganska snart stod det klart att det handlade om den bästa kulled vi hållit i. Kvalitet och finish i absolut toppklass tillsammans med genomtänkt och praktisk design går inte att slå. Det här är helt klart testets vinnare.

Istället för det normala, att låsa kulan genom att trycka den uppåt, har rrs istället valt att låsa kulan kring "midjan". På det sätter tjänar man några centimeter i höjd. Förutom en något lägre tyngdpunkt får även blom- och insektsfotografen en något lägre arbetshöjd. Med tre mycket välgjorda reglage i metall blir hanteringen av låsning, friktion och panorering enkel, även med handskar på och ögat vid kamerans sökare. Med en lätt vridning låses kulan och rubbas inte en millimeter trots hög belastning. Kulan glider mjukt och fint oavsett friktionsinställning. Två slitsar gör det enklare att vinkla kameran i 90 grader.

Snabbfästet är även det av mycket hög kvalitet. Att dra åt och låsa en snabbplatta görs enkelt med endast ett finger på det gummiklädda vredet. Snabbplattorna är av hög kvalitet och sitter mycket bra på kameran. Individuellt anpassade plattor sitter oftast betydligt bättre än standardplattor. Optipods plattor är dessutom väldigt smidiga och har ordentligt avrundade kanter vilket gör att många förmodligen väljer att ha dem sittande på kameran permanent.

En praktisk och rolig finess är den i snabbfästet inbyggda insexnyckeln. Med den kan du justera alla fästets skruvar samt montera snabbplattan i kameran. Passar dessutom skruvarna i flera av de vanligaste stativen.

+ Annorlunda konstruktion.

- Trög och kärv, priset, kulan låser inte ordentligt.

 

Gitzo

Modell

1576M

Vikt 1,25 kg

Maxbelastning 10 kg

Pris 3 500 kr

Höjd 15 cm

Snabbplatta Ja

Panorering Ja

Justerbar friktion Nej

Kvalitetskänsla 4

Stabilitet 4

Användarglädje 3

Prisvärde 3

Gitzo är välkända för utmärkt kvalitet och innovationer bland stativ. Något vi inte minst såg i förra numrets test av stativ där de tog hem förstaplatsen. Gitzos "offcenter"-kulleder har under flera årtionden varit helt annorlunda mot allt annat och därför blivit något av en klassiker. Den annorlunda konstruktionen med kulan på sidan ska ge annorlunda och bättre rörelsefrihet.

När man känner på 1576m får man ganska snart känslan att det vore bäst om Gitzo endast höll sig till stativ eller ryckte upp sig ordentligt vad gäller design och kvalitet på kulleder. Kvalitet vad gäller hållbarhet har vi inga tvivel kring, för den är kraftig och robust men på tok för rå och grov. Friktionen i kulan är sträv och ojämn vilket gör att den inte är speciellt rolig att jobba med. Dessutom är det svårt att få kulan att låsa ordentligt, något som kan ligga i den förhållandevis lilla kulan. Somliga kanske uppskattar konstruktionen med kulan på sidan som ger en annorlunda rörelsefrihet än traditionella kulleder men de flesta har nog mer glädje av en kulled av traditionell typ. Att kulan sitter på sidan innebär att tyngdpunkten flyttas från mitten och gör att stativet blir snett belastat. Snabbplattan är ganska klumpig och inget man vill ha sittande på kameran längre än nödvändigt. Tyvärr finns det inte heller möjlighet att byta till annat snabbfäste. Kuleden har ett vred för panorering men saknar reglage för inställning av kulans friktion.

+Bra finish och kvalitetskänsla.

- För litet vred för låsning, friktionsjusteringen kan vara svår att nå.

Cambo

Modell

CBH5

Vikt 0,8 kg

Maxbelastning 5 kg

Pris 3 650 kr

Höjd 11 cm

Snabbplatta Nej

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla 8

Stabilitet 7

Användarglädje 5

Prisvärde 5

För de flesta är nog holländska Cambo ett okänt namn. För studio- och storformatsfotografer är de välkända. Storformat, pelarstativ, olika typer av bälgar och annan specialutrustning är nämligen Cambos huvudområde. I sortimentet finns även en kollektion av kulleder där cbh5 är den största. Den modell vi har tittat närmare på har en enklare topplatta där kameran skruvas fast. Det går även att få samma kulled med Arca-kompatibelt snabbfäste.

Kulleden är välgjord och det känns direkt att det handlar om något i den översta kvalitetsklassen och kulan glider mjukt och fint. Friktionsinställningen är löst på ett snyggt sätt - en ring under kulan som man kommer åt genom ett avlångt hål på båda sidor. Tyvärr är hålen aningen små om man inte är begåvad med rätt små fingrar. Med handskar är det näst intill omöjligt att justera trögheten. Låsningen av kulan sker genom ett traditionellt vred på sidan. Låsningen är rätt trög och man får dra till ordentligt för att låsa. Hade vredet varit lite större hade det gått lättare. Låset nyper bra om kulan, men har inte samma järngrepp som hos de bästa konkurrenterna.

+ Den vågiga underdelen, mycket bra låsning av kulan.

- Snabbplattan.

Manfrotto

Modell

468MG RC4

Vikt 0,8 kg

Maxbelastning 12 kg

Pris 2 600 kr

Höjd 12 cm

Snabbplatta Ja

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla 7

Stabilitet 7

Användarglädje 7

Prisvärde 5

Från Manfrotto kommer en kulled som skiljer sig en del från de andra. Med hydraulisk låsning av kulan ska kulan kunna vara mindre och lättare och ändå lika stabil och låsa lika bra som huvuden med större kulor. Det finns fyra olika varianter där alla har olika typer och storlek på snabbplattan där den här är en av de mellersta.

En kulled helt i Manfrottoanda! Alltså ganska rå och grov och inte alls lika elegant som exempelvis Novoflex eller rrs. Men den ser heller inte ut för något den inte är. Kulan glider inte lika mjukt och fint som hos de bästa lederna. Den den känns väldigt stryktålig och robust. Man får känslan av att det här är en led som klarar sig bättre mot stötar och smuts än de andra. Den känslan kommer antagligen från att ytan är råare och repor, märken och slitage kommer inte att synas så tydligt. Vredet för kulans låsning är stort, helt klätt i gummi och mycket greppvänligt. Hydrauliken gör att det räcker med en lätt vridning för att låsa kulan i ett järngrepp. Det går även att rotera kulleden för panorering vilket låses enkelt med en spak. Två slitsar finns (fram och bak) för bilder i stående format.

Snabbplattan är en av stativets svagaste delar. Den är stor och klumpig, och den går endast att montera åt ett håll. Definitivt inget man vill ha sittande på kameran längre än nödvändigt. För den som är noga med raka horisonter finns både vågrät och lodrät libell.

En bra detalj hittar vi på undersidan av kulleden. I?stället för helt plan, som hos de flesta andra, är den lätt vågig. På det sättet går det enkelt att fixera huvudet om stativets topplatta är försedd med låsskruvar. Något som både Manfrotto och en del andra tillverkare har.

- Snabbplatta kompatibelt med Arca-systemet.

- Dålig kvalitet, högt pris, går ej att låsa ordentligt.

Induro

Modell

DM-23

Vikt 0,7 kg

Maxbelastning 18 kg

Pris 2 750 kr

Höjd 11 cm

Snabbplatta Ja

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla 2

Stabilitet 3

Användarglädje 4

Prisvärde 2

Induro är en serie stativ och kulleder som amerikanska mac Group tagit fram tillsammans med tillverkaren av Benro. Det handlar om precis samma produkter som Benro, alltså mer eller mindre kopior av respekterade stativ och kulleder, men med en annan logga och ibland några mindre förändringar. På den här kulleden är det endast namnet som skiljer från Benro.

Kulleden ser till en början lovande ut. Man kan tro att det handlar om en kvalitetsprodukt. Ganska snart märks att så inte är fallet. Vredet för att justera friktionen är inte graderad vilket gör det bökigt när man byter objektiv eller kamera. Kulans friktion är ojämn och ryckig. Med en lägre prislapp hade de kunnat komma undan med det, men det handlar om en ganska dyr kulled och då får man ställa högre krav. Största problemet är däremot att det inte går att låsa kulan ordentligt. Den ska enligt specarna klara 18 kilo men orkar inte hålla upp en Nikon d200 med en halvstor telezoom. Något som är under all kritik. Den klarar kanske en lättare utrustning, men då finns det massor av bättre, lättare och betydligt billigare alternativ.

På insidan hittar vi ytterligare ett problem. Den här typen av kulleder är konstruerade så att den skruv som sitter i åtdragsvredet pressar en konformad metallkopp som låser kulan. På bra kulleder är den i stål, här är den i aluminium. Visserligen billigare och lättare, men aluminium klarar inte på långa vägar av att stå emot den kraft som kommer från vredets spetsiga skruv. Det här syns tydligt då aluminiumkoppen har stora gropar och spår efter att vi endast testat kulleden under några minuter. Det här betyder förmodligen att kulleden efter kort tid är mer eller mindre obrukbar även för lättare kameror. Ett tecken på att det handlar om en lågprisprodukt såg vi även i ett av hålen för skruvarna som fäster bottenplattan. Hålet satt snett och delar av gängorna hade endast luft att fästa i.

+Mycket hög finish, enkel och trevlig att jobba med.

-Vi hade helst velat ha möjligheten att montera snabbfästet direkt i kulans pinne i?stället för att skruva fast den i plattan.

Novoflex

Modell

Classic CB5

Vikt 0,9 kg

Höjd 11 cm

Maxbelelastning 12 kg

Pris 3 900 kr

Höjd 11,5 cm

Snabbplatta Nej

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla9

Stabilitet 9

Användarglädje 7

Prisvärde 6

Novoflex är kanske mest känt för att gå en designmässigt annan väg än sina konkurrenter. Något vi inte minst kan se på Magic Ball. Här handlar det om en kulled i beprövad klassisk stil. Färgen och finishen känns däremot igen från Novoflex andra produkter. De flesta kulleder har en slits för att kunna vrida ner kulan i 90 graders vinkel. För att göra leden snabbare och enklare har cb5 fått tre slitsar. Enligt tillverkaren utan att tappa stabilitet.

En utmärkt kulled med finish i toppklass där både kulan och panoreringen glider oerhört mjukt och fint. Det här gör att den är väldigt trevlig. Novoflex har valt att låsa kulan med en liten spak i?stället för det lite vanligare vredet. Spak eller vred är kanske mest en fråga om tycke och smak, men en klar fördel är att spaken inte sticker inte ut lika mycket som ett vred hade gjort. Kulan låser bra och det behövs endast ett lätt tryck på spaken för att den ska bli orubblig. Inställningen av kulans friktion sitter i en ring som går hela vägen runt kulledens kropp. Vredet har några fasta "klick" vilket gör det enkelt att ställa in friktionen även när ögat är vid sökaren. Det här är den enda delen som är tillverkad i plast. Och tyvärr så känns den aningen plastig i jämförelse med övriga detaljer. Det kan ibland vara lite trögt att ställa in friktionen. På en så pass påkostad och bra kulled borde den justeringen kunna göras mjukare och lättare.

+ Snabbplatta kompatibel med Arca-systemet.

- Högt pris, usel kvalitet, klarar ej en mellantung kamera.

Benro

Modell

KJ-1

Vikt 0,8 kg

Maxbelastning 12 kg

Pris 1800 kr

Höjd 11 cm

Snabbplatta Ja

Panorering Ja

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla2

Stabilitet 3

Användarglädje 4

Prisvärde 3

Benro har på kort tid etablerat ett namn inom fotovärlden. Affärsidén handlar om att kopiera produkter från respekterade kvalitetsmärken som Gitzo, Manfrotto, Arca Swiss med flera till ett lägre pris än originalet. kj-1 är en kopia av Arca b1 som under många år har varit en referens bland kulleder. kj-1 har samma speciella inställning av kulans friktion som originalet. Ett litet inställningsvred sittande i vredet för kulans låsning.

På håll ser kulleden lovande ut. Efter att tittat lite närmare märker man snabbt att det handlar om något helt annat än originalet. Inte minst på skruven som fäster snabbplattan. Den gnisslar så håret reser sig när man skruvar åt. På originalet kan det ibland vara svårt att komma åt den lilla justeringsskruven för kulans friktion. Här är den i plast i?stället för originalets metall och ännu svårare att komma åt. Mer eller mindre omöjligt med handskar på. Frånsett friktionsinställningen är resten av kulleden mer eller mindre samma som Induro dm-23. Det betyder tyvärr även att kulan, trots att vredet dras i botten, inte går att låsa ordentligt. Den koniska koppen som låser kulan är i aluminium och full av hål och märken efter endast några minuters användning. En inte alltför vild gissning är att den efter ett tags användande inte kommer att klara att hålla upp ens de lättaste kamerorna. Visserligen en tusenlapp billigare än Induro, men fortfarande långt ifrån prisvärd.

+ Mycket hög finish, snabb-jobbad.

- Begränsad rörlighet i leden.

Novoflex

Modell

MagicBall Large

Vikt 0,9 kg

Maxbelastning 10 kg

Pris 3 220kr

Höjd 11 cm

Snabbplatta Nej

Panorering Nej

Justerbar friktion Ja

Kvalitetskänsla9

Stabilitet 8

Användarglädje 7

Prisvärde 5

En mycket annorlunda kulled med en helt unik konstruktion. Novoflex har vänt upp och ner på hela konstruktionen och satt kulan längst ned och ett stort handtag som går att hålla i för att både vinkla och låsa kulan. Det här tillsammans med klämanordningens annorlunda konstruktion ger kulleden både för- och nackdelar. Den blir snabbjobbad och enkel att hantera medan rörelsefriheten begränsas. Konstruktionen tillåter nämligen vinkling av kameran i stående format endast åt två håll. Å andra sidan går det att luta den mer än 90 grader. Begränsad vinkel lider i och för sig alla kulleder av och det brukar lösas med en eller några slitsar som gör det möjligt att gå ner till 90 grader. De flesta stora kulleder har däremot panoreringsmöjligheter, vilket gör att slitsen kan placeras var som helst. Eftersom Magic Ball saknar panorering måste vi alltså flytta på stativet, montera kameran annorlunda eller köpa till en lös panoreringsplatta för att få samma möjligheter.

Låsvredet är väldigt stort vilket gör det enkelt att låsa även med tjockast tänkbara vantar på händerna. Friktionen ställs in med ett litet vred innanför det stora vredet. Båda vreden är i metall och har en strävt räfflad yta. Friktionsvredet har dessutom en liten pinne som gör det enkelt att justera med endast ett finger. Kulleden har inte någon snabbplatta, men en väldigt praktisk och funktionell skruvlåsning. Med ett stort vred under kameran låses den enkelt fast. Snabbfästet känns inte alls lika nödvändigt som hos de flesta andra stativ.

Finishen är i toppklass och den är verkligen en fröjd för både öga och fingrar. Ytan är matt, grå och blå anodiserad. Vi har inte haft möjlighet att testa slitstyrkan men man får känslan att den kommer hålla bra i både funktion och yta.