Nyhet

TEST: Canon Eos 50D vill lite för mycket

Nikon ger inte Canon någon ro. Redan ett år efter Eos 40D kommer en upphottad version kallad Eos 50D. Men alla förändringar är inte till det bättre.

Publicerad

EOS 40D blev inte den framgång som Canon hoppats på. Trots en ny och proffsigare konstruktion jämfört med föregångaren EOS 30D och ett lågt pris sett till prestandan klarade sig inte 40D så bra mot den klart dyrare D300 från Nikon.

Med EOS 50D har Canon försökt åtgärda de punkter där EOS 40D låg under mot Nikon D300.

I mitt test av 40D gjorde jag en lista över möjliga förbättringar. Mer än hälften av punkterna har Canon fixat till för att stå sig bättre i kampen om de avancerade amatörerna.

På listan finns en «Ny mapp»-funktion. Det innebär att man kan skapa en ny bildmapp på minneskortet för att exempelvis separera olika fotojobb eller bildsekvenser. Tyvärr går det inte att automatiskt skapa en mapp för varje ny dag som på Canon G10.

Mellan-rå för sportfoto

Redan hos EOS 40D fanns möjligheten att fotografera med ett mindre råformat, sRAW. Då skalades bildfilen ner till 25 procents upplösning. En så låg upplösning är det få som efterfrågar hos råfil.

Med 50D kommer möjligheten att fotografera i ett mellanläge kallat sRAW1 som ger en upplösning på 7,1 megapixel. Det kan vara ett intressant läge för sport- och pressfoto där man vill ha kvaliteten hos råformatet och samtidigt hålla nere filstorleken.

Tyvärr rymmer inte buffertminnet fler exponeringar trots ett mindre råformat. Det beror antagligen på den extra nedskalningsprocessen som sker.

Den som hoppas på knivskarpa bilder med 15 megapixel kan bli besviken. Detaljåtergivningen är marginellt bättre än Eos 40D vid låga ISO och med de bästa objektiven,

Riktigt bra skärm

Min största invändning hos EOS 40d har varit den usla skärmen. Den klarar inte att visa bilderna tillräckligt skarpt. Ännu värre är att bilderna återges på ett helt annat sätt än på en normal datorskärm. Kontrasten är för hög och färgerna för kraftiga vilket gör att vissa bilder ser misslyckade ut trots att de mycket väl kan hålla tillräcklig tekniskt kvalitet.

Nikon D300 har en modernare skärm med 3 gånger så hög upplösning. EOS 50D har fått en liknande skärm. Det kan faktiskt vara samma underleverantör.

Den nya skärmen är en stor förbättring och det största lyftet på 50D jämfört med föregångaren.

Andra förbättringar är kontrastavkännande autofokus med skärmsökaren för den som vill arbeta som om kameran var enkompakt. Det finns även ansiktsigenkänning.

Den här funktionen kan vara rätt bekväm vid festfotografering.

Högre ISO

En påtaglig förändring är möjligheten att höja ISO till 12 800. På 40D är max-iso 3200, alltså två steg lägre.

När vi testade eos 40d mot Nikon d300 som har max-ISO på 6400 tyckte vi att även 40D skulle kunnat ha 6400, men Canon har hittills varit försiktiga med att gå upp i iso. Efter pressen från främst Nikon har Canons marknadsavdelning fått mer att säga till om och krävt att Canon ska slå Nikon på fingrarna, om än bara i specifiktionerna.

Marknadsavdelningen har dessutom velat konkurrera med en högre upplösning på 15 megapixel mot blott 12 miljoner pixlar hos Nikon. Det är en tuff uppgift för konstruktörerna att höja max-ISO samtidigt som de ska öka antalet pixlar med 50 procent.

De ljusupptagande mikroprismorna framför pixlarna har därför förstorats maximalt så att det nu helt saknas mellanrum mellan prismorna. Till detta kommer en mer avancerad brusreducering som går att ställa i tre olika styrkor.

Tyvärr räcker inte åtgårderna för att EOS 50D ska slå sin föregångare på fingrarna i bruskampen. Skillnaderna är dock tämligen små.

Brusreduceringen stjäl en del av detaljåtergivningen och därför kan man fråga sig om det är någon nytta med att öka antalet pixlar.

Det krävs låga ISO och de allra bästa objektiven för att se någon skillnad i detaljåtergivning mot eos 40D.

Säkrare autofokus

Jag har använt EOS 40D nästan dagligen i ett år och trots att autofokusmodulen är densamma tycks autofokusen hos 50D vara klart snabbare och säkrare. Jag jobbade intensivt med de båda kamerorna parallellt under Nordiska Rådets session i Helsingfors och upplevde inga tveksamheter i fokuseringen hos 50D. Samma intryck fick jag vid en bröllopsfotografering där ljusnivån både krävde extrema bländaröppningar och extrema ISO-nivåer.

Snabbare processor

Snabb och säker autofokus är också viktig vid sportfotografering. Tyvärr har jag inte hunnit med så mycket sportfoto under testperioden, men mycket talar för att även detta område ska vara mer lämpligt för 50D än 40D tack vare den nya och snabbare processorn DIGIC-IV.

Den uppmärksamme kan konstatera att Canon sänkt sina specifikationer för serietagningen från 6,5 bilder per sekund till 6,3 för 50D.

Sanningen är att 40D inte klarade 6,5 bilder per sekund enligt vedertagna mätmetoder. Troligen ligger 6,3 bilder per sekund närmare sanningen för de båda kamerorna.

Korrigerar vinjettering

Den snabbare processorn ger också möjlighet till mer omfattande bildbehandling direkt i kameran.

Det finns en databas i kameran där det finns lagrat information om hur mycket olika canonobjektiv vinjetterar vid olika bländaröppningar. Informationen kan sedan användas för att korrigera vinjetteringen i bilderna.

Det går också att få återgivningen av skuggor och högdagrar automatiskt justerade.

Skuggkontrollen «auto ljuskorrigering» som motsvarar Nikons «D-lighting» kan ställas i tre olika styrkor där mellanläget är standard.

Oftast kan dra större nytta av kamerans dynamiska omfång. Vid fotografering vid höga ISO ska man dock vara lite försiktig med skuggkontrollen eftersom den innebär att skuggorna ljusas upp och bruset blir synligare. Man kan säga att ISO blir ännu högre i skuggorna.

Högdagerkontrollen fungerar som på EOS 40D och ger en aning mjukare övergång till helt vitt.

Fotografera tyst

En funktion som visserligen fanns på EOS 40D, men som är ännu mer användbar i 50D som har kontrastavkännande autofokus, är den tysta bildtagningen. I skämsökarläge fälls spegeln upp vilket gör att kameran blir mycket tystare. För att göra kameran ännu tystare kan man ställa in den så att slutaren inte går till baka förrän man släpper upp avtryckaren.

Även vid vanlig fotografering är EOS 50D en relativt tyst kamera.

Slutsats

Det är trist att EOS 50D inte har bättre bildkvalitet än 40D vid samma ISO. Eftersom vi inte ser någon påtaglig förbättring i detaljåtergivningen känns höjningen av antalet megapixels inte tekniskt motiverat.

Bortsett från detta är EOS 50D en smart och funktionspäckad kamera utan direkta brister. Användningsområdet är mycket brett och bildkvaliteten klarar sig i bra jämfört med konkurrenterna.

Canon EOS 40D är dock ett bättre köp för den som värdesätter pris och bildkvalitet.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 8

Högre färgbrus än i Nikon D90/D300 och Canon Eos 40D håller nere betyget.

Byggkvalitet 9

Rejält byggd i metall och partiell vädertätning ger ett kamerahus nära proffsklass. Ett halvt steg under Nikon D300.

Ergonomilogik 9

Enklare och smartare än Eos 40D ger ett bra betyg. Det går exempelvis att göra inställningar direkt bak på skärmen och det har blivit lättare att aktivera skärmsökaren.

Mångsidighet 9

Canon Eos 50D har ett brett användningsområde med hög upplösning, möjlighet till höga ISO, snabb och säker autofokus samt snabb serietagning.

Valuta för pengarna 8

Trots att kameran är en liten besvikelse på några punkter får man mycket för pengarna. Men Eos 40D kan vara ännu mer prisvärd nu när den modellen reas ut.