Kamera & Bild

Test: Microsoft Surface Pro X 2020 – finfin för foto

ARM-baserade Surface får uppgraderad hårdvara och kommande stöd för 64-bitars emulering. Den ökade kraften gör att den fungerar för enklare bild- och filmredigering utan problem.

Under årens lopp har Microsoft testat olika modeller av mer energisnåla modeller i sin Surface-portfölj. Lösningar som oftast har resulterat i begränsad prestanda och framför allt begränsat applikationsstöd.

Men till årets modell av Surface Pro X ska detta förändras, eller i varje fall inom kort, för Microsoft har precis påbörjat betatestning av 64-bitars emulering för denna ARM-baserade modell, och om allt går som planerat kommer stödet att rullas ut genom kommande uppdateringar i början av 2021.

Det ska alltså ge modellen möjlighet att köra alla typer av Windows-program oavsett om det är 32- eller 64 bitars ARM- eller x86-varianter.

Under årens lopp har Microsoft testat olika modeller av mer energisnåla modeller i sin Surface-portfölj. Lösningar som oftast har resulterat i begränsad prestanda och framför allt begränsat applikationsstöd.

Men till årets modell av Surface Pro X ska detta förändras, eller i varje fall inom kort, för Microsoft har precis påbörjat betatestning av 64-bitars emulering för denna ARM-baserade modell, och om allt går som planerat kommer stödet att rullas ut genom kommande uppdateringar i början av 2021.

Det ska alltså ge modellen möjlighet att köra alla typer av Windows-program oavsett om det är 32- eller 64 bitars ARM- eller x86-varianter.

Microsoft Surface Pro X är en lätt bärbar enhet med stilren design och mycket bra batteritid som dessvärre kostar en rejäl slant.

Batterisnål lättviktare

Pro X har ett nytt silverfärgat hölje med tunna, lite mjukare former och känns som en riktigt exklusiv enhet som helt klart kommer att dra blickarna till sig. Datorplattan mäter 287 x 208 x 7,3 millimeter och väger bara 774 gram (utan tangentbordsdelen).

Precis som med alla andra Surface Pro-modeller får vi i grunden bara en platta med Windows som tack vare ett smidigt och stabilt vikbart bakre ställ kan placeras stående i näst intill vilken vinkel vi önskar. Till plattan kan vi sedan ansluta vilket Bluetooth- eller USB-tangentbord som helst, men den stora vinningen får vi med Microsofts eget Surface-tangentbord som även agerar skydd för enheten när den inte används och som dessutom har ett fack för den medföljande pennan. Både penna och tangentbord är extremt bekväma att använda och erbjuder en hög precision.

I själva plattan får vi dubbla USB 3.2 Gen 2-portar samt plats för ett nano-SIM. Här finns även den klassiska Surface Connect-anslutningen som vi är så tacksamma att Microsoft behåller, då den är kompatibel med alla tidigare tillbehör som dockor och laddare. Det enda vi egentligen saknar är en mSD-plats för enkel extra lagring och det hade även varit trevligt med en eSIM-lösning.

Skärmen i Pro X är en Pixelsense-modell på 13 tum med en upplösning på 2880 x 1920 pixel (267 PPI) som ger oss en mycket bra bild med klara, naturliga färger och en pekfunktion med hög precision. Skärmen är förvånansvärt ljusstark och kan utan problem ändvändas i alla miljöer. I skärmens övre ram finner vi en kamera på fem megapixel med stöd för Windows Hello-validering. Tillsammans med enhetens dubbla mikrofoner är Pro X perfekt för alla former av digitala möten.

Uppdaterad processor

På insidan finns enhetens laddbara batteri som ger oss knappa 15 timmars Office-baserat arbete vilket är klart godkänt. Microsoft har uppdaterat hårdvarubasen. Vår modell baseras på SQ2-processorn vilket är en åttatrådars modell som körs i 3,15 gigahertz. Till denna får vi Adreno 690-grafik, 16 gigabyte DDR4-minne och en 512 gigabyte stor NVMe-baserad lagringsenhet. Detta ger oss gott om kraft för att köra alla former av Office-program eller enklare spel. Grundläggande bild- och filmredigering fungerar också bra, men ska du köra lite tyngre applikationer mot 3D-hållet eller spela lite mer krävande spel är detta inte rätt lösning för dig.

På anslutningssidan ligger modellen kvar på Wi-Fi 5 och Snapdragons X24 LTE-lösning tillsammans med Bluetooth 5. Tyvärr har modellen inte stöd för 5G.

En fördel med denna lite enklare bestyckning är att enheten klarar sig med en passiv kylning vilket gör att enheten är helt tyst.

Nästa del som förvånade på ett positivt sätt var ljudet. Pro X är försed med två enklare högtalare på två watt som stöder Dolby Audio. De ger ett förvånansvärt fylligt och rent ljud som räcker till för både musik, film och spelade när vi inte har tillgång till ett headset. Vi måste även kort nämna enhetens bakre kamera som är på tio megapixel och stöder autofokus för foto och filmer i upp till 4K-upplösning. Resultatet på framför allt filmerna är klart godkänt och kan utan problem användas för enklare skol- eller arbetsrelaterade uppgifter.

Sedan kommer vi till den lite tråkigare delen – priset. Som alltid är Surface-modellerna förhållandevis högt prissatta och för vår konfiguration får vi lägga ut knappa 23 000 kronor vilket är aningen svårt att motivera.

Men vi kan ändå konstatera att Microsoft återigen lyckats ta fram en grymt trevlig Surface-enhet som är perfekt för alla former av arbete, om vi undantar mer krävande grafiska varianter, och vi kan knappt vänta till lanseringen av nästa generation då denna modell troligen kommer att sjunka till en mer hanterbar prisnivå.

För:

Slimmat format och extremt låg vikt. Hög konstruktionskvalitet, mycket bra skärm med hög pekprecision, helt tyst, 64-bits emulering ska komma, snabb disk, integrerat nano-SIM, bra batteritid.

Emot:

Endast Wi-Fi 5, saknar 5G-stöd, allt för högt pris, vi hade gärna sett en E-SIM-lösning

Specifikationer

 • Tillverkare: Microsoft, www.microsoft.com
 • Cirkapris: 22 999 kr inkl. moms, 18 399 exkl. moms
 • CPU: Microsoft SQ 2
 • Minne: 16 GB LPDDR4
 • Lagring: 512 GB PCIe M.2
 • Skärm: 13 tum
 • Upplösning: 2880 x 1920 pixel
 • Anslutningar: 2 st USB Typ-C + nanoSIM + Surfaceconnect
 • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.0

Betyg: 5 av 6

Text: Patrik Wahlqvist

Detta är en PLUS-artikel. Som plusmedlem får du:

 • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
 • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
 • Inbjudningar till VIP-event
 • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Prenumerera

Välj period och betalning. Köp med engångsköp eller välj en prenumeration så debiteras du inför varje ny period. Avsluta när du vill.

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Engångsbetalning: Betala snabbt och enkelt för direkt tillgång till denna artikel