Nyhet

Test: Nikon D40X - Kameran som kan tala med ovana

En kamera som riktar sig till nybörjare och andra utan djupa kunskaper om foto ska naturligtvis vara så enkel som möjligt. Nikon D40X är lika revolutionerande pedagogisk som lillebror D40, men med lite fler pixlar.

Publicerad

Text och foto Magnus Fröderberg

Nikon har en bra sensor på 10 megapixel liggande på hyllorna i fabriken. Sensorn sitter redan i modellerna D200 och D80, så varför inte slänga in sensorn i D40 och kalla skapelsen D40D? Möjligen tänkte de japanska Nikoncheferna så när de beslöt att Nikon D40x skulle komma till.

Vem kommer då att köpa de dyrare modellerna när det går att få samma upplösning i en billigare modell? Någon större risk för kannibalism mellan Nikonmodellerna föreligger inte, ty de japanska cheferna är sluga och har tänkt till. Nikon har gjort två saker för att särskilja kamerorna åt och sälja maximalt av de dyrare modellerna.

För det första lanseras modellerna med långt mellanrum i fallande prisskala. Först D200, ett år senare D80 och till sist efter ytterligare ett halvår kommer D40D. Det andra tricket är att plocka bort vissa finesser på de billigare modellerna. På D80 fungerar äldre manuellt fokuserad Nikonoptik mer begränsat än hos D200. På D40D har förmågan att använda autofokusoptik utan inbyggd fokusmotor tagits bort. Objektiven måste heta af-s eller af-i för att fungera fullt ut.

pekar.jpg

Exponerar bra. Nikon är ett av de bästa märkena på marknaden när det gäller exponering av såväl befintligt ljus som blixt. Exponeringen är väldigt jämn och systemet blir sällan lurat.

Kamera för familjen

Även om det är trist med begränsad förmåga att använda äldre Nikonoptik så finns det en logik bakom. Kamerorna är tänkta för olika målgrupper. D200-köparen är en hängiven fotoamatör eller proffs och har i många fall gamla manuella Nikonobjektiv sedan tidigare. Den som köper D80 har foto som hobby och vill växa med kameran. Kanske har D80-ägaren redan några autofokusobjektiv.

Den som köper D40X är antagligen nybörjare eller har inte foto som hobby utan vill ha en systemkamera för sina familjebilder.

Så tänker marknadsstrategerna på Nikon. Problemet är att om man inte passar in på målgruppstänkandet så blir det lite besvärligt.

Säg att du ha fastnat för foto som hobby och vill ha en bra kamera, men vill lägga pengarna på bra begagnade objektiv - då blir det problem. Det är lite trist eftersom det är ett klokt sätt att prioritera. Pentax gör tvärtom mot Nikon och uppmanar folk att använda äldre optik. Troligen vill Nikon få fotohobbyister att köpa D80 i stället, samtidigt som de kan spara lite slantar på att banta funktionerna hos D40X.

Kameran talar till dig

Det finns en hel del positivt med målgruppstänkandet. I detta fall har konstruktörerna inte behövt ta hänsyn till hur digitala systemkameror brukar fungera. De flesta som köper D40X är antagligen vana vid digitala kompaktkameror där kommunikationen med fotografen sker genom den bakre skärmen.

dumpar.jpg

D40 talar klarspråk. Slut med blinkande "error" på skärmen som man måste slå upp i manualen vad de betyder.

Nikon har också kunnat göra väldigt pedagogiska menyer utan att bry sig om att vana kameraägare kan tycka att det blir övertydligt.

Nikon D40X gör precis som lillebror D40 något så ovanligt som att kommunicera aktivt med fotografen genom dialogrutor. De flesta är vana att datorer gör så och därför känns det direkt helt naturligt när kameran säger till när motivet är för mörkt. Då säger kameran "motivet är för mörkt" utan att använda onödiga facktermer.

För att ytterligare förenkla så visar kameran mindre information på skärmen när de enklare motivprogrammen används än de klassiska automatiklägena som mer erfarna fotografer förmodas använda.

Du kan själv välja tre olika sätt att visa skärminformationen på: grafiskt (mest pedagogiskt), klassiskt med mycket siffror (för de erfarna) eller grafiskt med egen bakgrundsbild (för de som vill "pimpa" sin kamera).

Enkla exempel på skärmen

Nikons D40-modeller använder även skärmen för att ge exempel på vilken effekt olika funktioner gör. Det är inte lätt för den oinvigde att veta vad olika blixtinställningar gör för skillnader i bilden. Men det visar D40-kamerorna med hjälp av tydliga bildexempel. Genialt!

Det är tydligt att Nikon inspirerats av hur olika kompaktkameror kommunicerar med fotografen. Det är skönt att Nikon inte ser en systemkamera som ett expertverktyg utan som något som vem som helst ska kunna använda, utan att bara vara hänvisad till ett "idiot-läge" som finns på många kameror.

tomazkalle.jpg

Den inbyggda blixten har givetvis sina begränsningar. Men på nära håll klarar den att lysa upp skuggorna även i starkt motljus.

Tyvärr är skärmvisningen inte fulländad. Den som har fotograferat med systemkamera trycker instinktivt ner avtryckaren halvvägs i tron att kamerans mätare aktiveras på detta sätt. Men så funkar det inte. Mätaren aktiveras direkt när man trycker på info och i stället släcks skärmen när man nuddar avtryckaren.

Det hade varit smidigare med en sensor som kände av när man sätter kameran mot ögat. Det har flera av konkurrenterna.

Lätt med bra grepp

En systemkamera som ska tilltala den breda massan av kompakt-kameraägare får inte vara för tung och klumpig. Det är inte heller Nikon D40x, men minst eller lättast är kameran inte heller. I mitt tycke har Nikon hittat en bra kompromiss där man får ett skönt och betryggande grepp om kameran utan att den känns klumpig eller för klen och plastig.

Kvalitetskänsla och kromlister är inte längre något som bara bilhandlare talar om. Nikon D40X och det tillhörande paketobjektivet (nästan alla D40X kommer att säljas i paket med ett objektiv) har fått kromade detaljer. Zoomringen på objektivet känns rejäl, inte plastig som exempelvis Canons motsvarighet. Den manuella fokuseringen känns däremot lite rackig, men å andra sidan lär väldigt få fokusera manuellt.

Autofokusen är förenklad mot storebror D80 och har bara tre autofokusfält. Det är främst vid actionfotografering och porträttfoto (för att slippa ha ett öga i mitten) som flera autofokusfält kan behövas. Troligen använder inte D40X-ägaren sin kamera lika mycket till actionfoto eller långa fotosessioner som D80-fotografen, så detta är en förenkling vi kan acceptera för att få ner priset. Trots sin förenklade utformning fungerar autofokusen lika säkert som hos storebror.

frambak.jpg

Info-knappen aktiverar den pedagogiska menyvisningen på baksidan. Men tryck inte på avtryckaren förrän du ska ta bilden, för annars släcks skärmen. Hjälpen är nära. Tryck på knappen när frågetecknet syns på skärmen så får du veta mer. Bra grepp för att vara en så pass liten och lätt kamera. Kompromissen mellan handhavande och storlek kommer säkert att tilltala de flesta. Skärmen används för att kommunicera med fotografen på ett mer pedagogiskt sätt än hos andra systemkameror.

Saknar stabilisering

Så här långt kommen i texten kan det verka som vi knappt har några invändningar alls mot Nikon D40X. Visst kan Nikon sin sak. Nikon D40X är en bra kamera och Nikon har inte slarvat på någon punkt. Men vi saknar en funktion: bildstabilisering.

Sony, Olympus och Pentax har alla kamerahus med inbyggd bildstabilisering. En funktion som ger möjlighet till betydligt längre slutartider utan att det uppstår skakningsoskärpa.

Nikon försvarar sig med att det är mer optimalt med bildstabilisering i objektiven, särskilt med långa telen.

Det kan så vara, men faktum är att inbyggd bildstabilisering fungerar mycket väl. Dessutom slipper man betala extra för funktionen i varje objektiv. Nikon hävdar dock att merkostnaden för bildstabilisering (VR på Nikonspråk) kommer att sjunka.

Många inställningar

Trots att Nikon D40X är tänkt för fotografer utan större förkunskaper så finns många inställningsmöjligheter. Det kostar ju ändå inte så mycket extra att ta fram programvarubaserade finesser.

Liksom föregångaren Nikon D50 är D40X inställd från fabrik för att ge mättade färger. Nikon tänker sig att flertalet av användarna inte kommer att jobba med bilder i Photoshop utan vill använda bildfilerna direkt från kameran. Dessutom tilltalas många av en något överdriven färgåtergivning.

Vill man ha ännu mer stuns i bilderna går det att få ännu kraftigare färger och högre kontrast genom ett val i menyn. Det går också att gå på andra hållet och få mer naturlig färgåtergivning. Det kan exempelvis vara lämpligt till porträtt där huden annars kan bli lite väl rödaktig.

Den som vill få bästa möjliga bildfil för efterbehandling i Photoshop bör ställa ner färgåtergivningen för att inte riskera för hög kontrast och därmed minskat dynamiskt omfång. Uppskärpningen går också att ställa ner för att få en så oförstörd bildfil som möjligt.

Om man i stället vet med sig att bilderna inte kommer att passera ett bildbehandlingsprogram utan ska skrivas ut direkt går det att öka uppskärpningen. Generellt är det dock bättre att skärpa en kopia av bilden för utskrift och behålla ett oskärpt original.

Den som vill detaljstyra inställningarna för kontrast, mättnad och färgrymd (Adobe rgb är att föredra för den som jobbar mycket i Photoshop eller liknande) får klicka på "optimera bild" i menyn och sedan klicka vidare på "custom".

Bildbehandla direkt

En modern kamera har tillräckligt bra skärm, kraftigt batteri och snabb processor för att kunna efterbehandla bilderna direkt i kameran. Detta har Nikon tagit fasta på och andra kommer säkert att ta efter.

Den som använt en Nikonkompakt känner säkert till funktionen D-lighting som lättar upp skuggpartier i bilden. Andra funktioner som finns under retuscheringsmenyn i D40X är reducering av röda ögon, beskärning, toning, filtereffekter, nedskalning av bildstorlek och bildsammanslagning. Det går att leka fritt eftersom kameran inte ändrar i original-filerna utan sparar ner den behandlade bilden som en ny fil på minneskortet.

Hög bildkvalitet

Det är fascinerande att se hur fin bildkvalitet och hur många funktioner som en modern kamera som Nikon D40X ger för tämligen lite pengar. Nikon vet hur man får ut bra bilder från sin 10-megapixelsensor, även vid höga Iso.

iso1600.jpg

ISO 1600 imponerar. Brusreduceringen trollar effektivt bort det störande bruset. Den extra brusreduceringen som kan kopplas gör bara liten ytterligare effekt och sänker detaljåtergivningen något.

Bruset är inte särskilt störande vid Iso 1600. Det går visserligen att ana att brusreduceringen varit framme och jobbat, men kameran ger inte samma vassa brusstruktur som tidigare generationers Nikonkameror. Bruset är något utsmetat vilket ger en behagligare bild.

För den som är väldigt bruskänslig går det att koppla på extra brusreducering till priset av något försämrad detaljåtergivning. Bäst för den som vill hålla nere bruset är att hela tiden fotografera i råformat och sköta brusreduceringen i efterhand i Nikons program Capture.

Enkelheten vinner

Nikon D40X och lillebror D40 är båda solklara vinnare i tävlingen om att vara den mest lättanvända systemkameran på marknaden.

Jag är övertygad om att många kommer att välja en Nikon D40 eller D40X för att de är lättast att använda. Det är bara en tidsfråga innan övriga tillverkare tagit efter.

Nikon har haft god tid på sig att lära sig få ut maximal bildkvalitet ur sin 10-megapixelsensor. Inget att anmärka på alltså.

Både i fråga om handhavande och bildkvalitet får Nikon D40X mycket högt betyg för att vara en så pass billig kamera.

Men vi saknar en sak. Vi skulle gärna ha sett att D40X hade inbyggd bildstabilisering, särskilt som paketobjektivet också saknar denna viktiga funktion. -

INBYGGD BILDBEHANDLING

Med Nikon D40X kan du lätta upp skuggpartier som blivit för mörka, beskära bilder och göra om färg till svartvitt, sepiatonat eller cyanotypi (blåaktigt). Den mest användbara funktionen ligger dock gömd under "filtereffekter" och heter "färgbalans". Med den kan du hjälpligt korrigera bilder där vitbalansen blivit lite fel av misstag. Du kan också förminska bilder till format lämpligt för e-post, vilket kan vara en kul funktion när du är på resa. Kameran sparar den behandlade bilden som en ny fil på minneskortet och behåller den obehandlade bilden som original.

dumpar2.jpg

Klara bilder direkt ur kameran har fått en helt ny innebörd med Nikon D40X.

FÖR VEM?

Hur bra är NIKON D40X för dig som vill ha...

...något lättanvänt - 10/10

...lyxfinesser - 6/10

...manuell kontroll - 5/10

...proffsfunktioner - 3/10

Extra bra för dig som vill ha...

...något lättanvänt som ger högupplösta bilder i hög kvalitet.

betyg.gif

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 8

Nikon kan det här. Tack vare flera inställningsmöjligheter kan även den mest kräsna vara nöjd med bildkvaliteten.

Byggkvalitet 7

Bra för sin klass, men för bara några få tusenlappar får man proffskvalitet i Pentax K10D.

ErgonomiLogik 8

Nikons D40-modeller är de mest lättanvända systemkamerorna på marknaden. Pris och krav på låg vikt och liten storlek begränsar ergonomin, men Nikon har fått till en utmärkt ergonomisk kompromiss.

Mångsidighet 7

Utan bildstabilisering och möjlighet att använda optik utan inbyggd fokusmotor sjunker betyget.

Valuta för pengarna 9

Nikon D40X står sig väl tack vare enkelhet och hög bildkvalitet utan att priset springer i väg. Sony A100 har inbyggd bildstabilisering för samma pengar, men kraftigare brus och sämre handhavande.

Specifikationen för Nikon D40X hittar du i Kameraguiden.

Konkurrenterna

- Sony A100

- Canon Eos 400D

- Pentax K10D

- Olympus E-400