https://www.kamerabild.se/nyheter/test-tre-mobiler-med-8-megapixel
41910
Nyheter
Nyhet

TEST: Tre mobiler med 8 megapixel

Totalbetyg

Åtta megapixel ger stora bilder, men det är mycket annat som också påverkar hur bra bilderna blir. Man märker snabbt stora skillnader mellan Sony Ericsson C905, Samsung Innov8 och LG KC910 Renoir.

Åtta megapixel betyder stora bilder, enligt reklamen. I sak är reklamen helt riktig. Det enda antalet megapixlar verkligen säger något om är hur stor bilden är. Men hur bra bilden blir avgörs av bildsensorn (motsvarigheten till själva filmen i en gammal vanlig kamera), blixten, autofokus och en hel del annat. Allt detta visar sig tydligt när vi börjar testa och detaljgranskar hur bilderna faktiskt blir.

Vi börjar dock med att titta närmare på de olika kameramobilernas inställningar och funktioner.

Inställningar och funktion

Funktionen i en vanlig kamera utan telefon är ofta väldigt rätt fram. Mobiltelefontillverkarna har en svårare uppgift eftersom kamerafunktionerna ska kombineras med allt från gps till webbläsare, meddelanden och så själklart själva telefonin.

I vår uppställning med de åttamegapixelmobiler som finns på marknaden nu är LG Renoir den enda som har pekskärm. I kameraväg innebär det att skärmen agerar både sökare och hanterar alla inställningar på en och samma gång. Menyn kommer upp direkt och döljer delar av skärmen och här klickar man sig fram direkt med fingret mellan olika alternativ och inställningar. Pekskärmen gör att Renoir kan servera de mest använda knapparna för inställningar direkt, men där skiljer den sig egentligen inte mot konkurrenterna för även de har snabbknappar i anslutning till skärmen.

semeny.jpg

Sony Ericssons C905 har utöver snabbknapparna i fyrvägsknappen även genvägar på andra sidan skärmen och ger därmed snabbast åtkomst till alla inställningar utan att för den skull tvinga in mig i menyerna. Samsung har genvägar i fyrvägssknappen men även i knappsatsen med siffror. Tyvärr överlappar de varandra så man blir ändå tvungen att ta sig in och stega i menyerna ibland. Linsskyddet i Samsung Innov8 är det bästa och det är så klart extra viktigt för en mobil som man alltid har med sig. I Innov8 är det helt automatiskt. Det öppnas när kameraapplikationen aktiveras och det stängs när det avslutas eller när telefonen går ner i strömsparläge, väldigt smidigt och smart. Hos C905 från Sony Ericsson får man sköta linsskyddet manuellt, liksom hos LG Renoir.

Renoir har ett linsskydd som vrids upp och då samtidigt startar kamerafunktionen. Kollar vi in funktionerna finns en del tokigheter. En sådan är funktionen Beauty Shot som sägs fixa till skönhetsfel i porträtt och göra motiven vackrare, men det är svårt att se något av i bildresultatet.

lgmeny.jpg

I övrigt hittar man ungefär samma finesser på dessa tre mobilkameror. Makroläge och blixt respektive fotolampa är funktioner som vi kommer in på lite senare i testet när vi granskar hur bilderna blir. En kul detalj när man tar bilder är om kameran kan använda inbyggda gpsen för att peka ut på en karta var bilden är tagen. C905 har fördelen att man i telefonen kan se på karta (Google Maps) var bilden togs, men där och i båda de andra telefonerna lagras positionen även i bildfilen. Ditt foto placeras ut korrekt på en karta om du laddar upp filen till exempelvis Flickr eller Panoramio som båda är webbsajter där man kan ladda upp och visa sina bilder.

Något som kan förenkla när man ska se på bilderna är om kameran klarar att vända dem rätt direkt. Att bilder som tagits stående visas stående och att liggande bilder blir liggande. Samsung Innov8 vänder inte bilderna rätt på egen hand utan där måste du själv sköta det manuellt i telefon eller dator. C905 och Renoir däremot känner av och justerar automatiskt.

samsungmeny.jpg

Vill man enkelt dela med sig av sina bilder erbjuds en rad olika möjligheter. Samsung ger flest möjligheter och har samarbetat med det lilla tilläggsprogrammet Shozu som kommer förinstallerat på Innov8. När man startat det kan man skicka upp både bild och film till de flesta sajter man kan tänka sig, inklusive Flickr, Youtube, Blogger och en massa andra. Sony Ericsson har sitt samarbete med Blogger och i C905 kan man mycket enkelt både ladda upp och skapa sin blogg. Utöver Blogger-genvägen kan man i C905 även lägga in valfri sajt som då nås av dina bilder via mms. Ett smidigt val om Blogger inte är favoritsajten, men synd att mms samtidigt gör bilderna tråkigt små (och tvättar bort geotaggningen).

Betyg inställningar och funktion

LG KC910 Renoir3

Samsung Innov8 5

Sony Ericsson C9054

Mörkerfoto

Bilder tagna när ljusförhållandena inte är de bästa är fortfarande ett effektivt sätt att skilja mobilkamerornas mästare från halvmesyrerna. Distinktionerna kan göras på flera plan. I teorin borde kamerorna med riktig blixt prestera bättre än de med bara fotolampa. I testet märks direkt att till exempel Innov8 med fotolampa kräver mer av fotografen än C905 som har en riktig xenonblixt. Eftersom fotolampan måste lysa en stund och inte är lika direkt som blixten kräver det en stadig hand. I testbilderna märks mycket riktigt att Innov8 inte får lika skarpa bilder som just Sony Ericsson C905. Annars är båda dessa bilder bra. Färgåtergivningen är bra och det är egentligen först när man tittar på detaljerna som man ser de större skillnaderna.

Klicka på bilderna för full upplösning.

morker_lg.jpg

morker_lg_l.jpg

LG Renoir

morker_samsung.jpg

morker_samsung_l.jpg

Samsung Innov8

morker_se.jpg

morker_se_l.jpg

Sony Ericsson C905

Någon detaljgranskning behövs dock inte för att döma ut mörkerbilderna från LG Renoir. Här märker man att blixt inte nödvändigtvis är bättre än fotolampan. Det handlar lika mycket om hur den används. I Renoir resulterar blixtanvändandet i en rad oönskade effekter. Färgåtergivningen blir sällan realistisk. Istället blir ofta färgerna alldeles för blå, eller så blir motiv närmast kameran utfrätta och nästan helt kritvita. Minst påtagligt blir det här när motivet är ett par, kanske 3-4 meter bort, men då gör heller inte blixten särskilt mycket nytta i sitt uppdrag att lysa upp.

I jämförelse är alltså blixten i C905 avsevärt mycket bättre än den som sitter i Renoir och det är det som gör att C905 tar hem segern just i matchen om bilder i mörker.

Betyg mörker

LG KC910 Renoir2

Samsung Innov8 4

Sony Ericsson C9055

Närbilder

I de extrema närbilderna finns de där små detaljerna som vi inte alltid lägger märke till med blotta ögat. Rent praktiskt så är Renoir från LG den som har svårast att få till närbilderna. När man tar de här bilderna gäller det att vara noggrann och se till att telefonen verkligen fokuserar rätt. En del har svårt när man kommer väldigt nära och då gäller det helt enkelt att backa och se till att rutan i skärmen verkligen blir grön och inte röd. Ändå kan det vara svårt att hålla telefonen tillräckligt stilla medan kameran fokuserar.

Klicka på bilderna för full upplösning.

makro_lg.jpg

makro_lg_l.jpg

LG Renoir

makro_samsung.jpg

makro_samsung_l.jpg

Samsung Innov8

makro_se.jpg

makro_se_l.jpg

Sony Ericsson C905

Bilderna här visar på en del intressanta överraskningar. Det visade sig att Samsung Innov8 hade svårt att få till fokuseringen och strejkade flera gånger, trots att man backar. Mycket riktigt blir bilden lite oskarp också, dropparna på muggen. Renoir har fått till skärpan bättre, men där har färgåtergivningen blivit sämre. Tittar man tillexempel i kanten mellan mugg och gräs så har muggen fått en gloria som lyser ut över gräset. Och det är givetvis ett fenomen som inte alls förekom i verkligheten när bilden togs.

C905 klarar makrobilden bäst. Den bilden har bra skärpa, både i gräset närmast muggen och i dropparna som lagt sig över muggens yta. Faktum är att även Renoir klarar dropparna bra, vilket också var den del i bilden som fokus ställdes mot. Samsung som lyckades sämst uppvisade också en del problem i själva fototillfället. Det tog lång tid för telefonen att hitta fokus och ändå blev resultatet alltså inte särskilt bra.

Betyg Närbilder

LG KC910 Renoir3

Samsung Innov8 2

Sony Ericsson C9055

Landskap

Det här med bilder tagna utomhus i dagsljus kan de flesta kameror klara av. Visst kan det skilja i allt från färgåtergivning till detaljrikedom, men det blir sällan så katastrofala resultat som man kan skrämmas av när vi tittar på mobilkamerabilder tagna i mörker.

Klicka på bilderna för full upplösning.

landskap_lg.jpg

landskap_lg_l.jpg

LG Renoir

landskap_samsung.jpg

landskap_samsung_l.jpg

Samsung Innov8

landskap_se.jpg

landskap_se_l.jpg

Sony Ericsson C905

Först ska jag påpeka att bilderna togs när de flesta färgerna ute i naturen tycktes försvunna. Trots det går det att läsa ur en hel del av de bilder som kommer från de här tre mobilkamerorna. Ännu mer grå än verkligheten var är bilderna från Renoir. Detaljstuderar man bilden så ser man inte bara att mycket av de färger som fanns blivit betänkligt grå, det har även påverkat detaljrikedomen. Husen på andra sidan vattnet har till exempel en tendens att försvinna i vad som mest verkar vara en grå gröt.

Mer realistisk färgåtergivning hittar vi i bilden från C905 vilket därmed även innebär att detaljrikedomen och skillnaden mellan olika färger också blir tydligare där Renoir har svårt att urskilja detaljerna.

Innov8 har en lite blå ton i sin bild, men ger trots det som helhet en renare bild med klarare färger. Det här går också igen i detaljrikedomen där den verkligen behövs och med det tar Innov8 hem denna seger.

Betyg Landskap

LG KC910 Renoir3

Samsung Innov8 5

Sony Ericsson C9054

Omdömen

lg.jpg

LG KC910 Renoir

Som kamera ligger LG lite efter, men annars har Renoir andra kvalitéer. Skärmen som är tryckkänslig är den mest påtagliga och gränssnittet, alltså menyerna och utseendet på funktioner som visar sig är väl anpassat. Det är inga problem att styra den här telefonen med bara fingrarna som det är tänkt. Får den stryka på foten när det gäller stillbilder klarar den sig betydligt bättre när det gäller film, både att visa och att spela in. Videoinspelning ger ett särskilt proffsigt intryck, dels med tanke på den höga upplösningen som Renoir kan spara filmen i, men även givetvis för att skärmen är tillräckligt stor för att göra filmvisning verkligt njutbar.

Samsung.jpg

Samsung Innov8

Innov8 är utan tvekan en imponerande mobil, den mest kompetenta av de här tre och det är en i jämn kamp som Innov8 får ta emot silvermedaljen.

Med operativsystemet Symbian S60, som annars främst sitter i Nokias smarthones, har Innov8 en bred och bra grund att växa ifrån. Här finns också de flesta funktioner man kan tänka sig, så att systemet har förutsättningarna att utnyttja all teknik under skalet till något kul och bra. Här finns inte bara turbo-3G för uppkopplingen utan även wlan och så gps för att hitta rätt. Istället för det Nokia Maps som Nokia skickar med ligger Route 66 redo att vägleda dig rätt.

Enda nackdelen med Samsung Innov8 är egentligen att den inte kan dra nytta av de små program som Nokia själva gjort.

vinnare.jpg

Vinnare: Sony Ericsson C905

Den har inte bara de där omtalade åtta megapixlarna. De gör att bilderna du tar kan visas stort på både papper och på skärm, men C905 har fler egenskaper som gör den till en bra kameramobil. En ny funktion är det som kallas Smart kontrast. Vid vissa tillfällen, till exempel när det är lite mörkt och grått ute, kan den funktionen verkligen lyfta fram de färger som finns. Det är dock ingen helsäker lösning, för minst lika ofta blir bilden istället sämre, blekare, så man får prova sig fram.

I testet talar i alla fall bilderna sitt klara språk. Av mobilkamerorna idag med åtta megapixel är C905 den som tar de bästa bilderna.